Dragonul chinezesc își întinde aripile peste Afganistan

by | 18 Aug 2021 | Extern

Retragerea precipitată a forțelor SUA vor permite Chinei să crească semnificativ activitatea în Afganistan. În afară de ambițiile economice și diplomatice, China încearcă să umple golul politic și de securitate din regiune.

Pentru China, Afganistanul este o sursă strategică care va permite națiunii dragon să își consolideze puterea în Asia. Afganistanul, cunoscut și sub numele de „cimitirul imperiilor”, a rămas de neînvins de către forțele occidentale. Acum China vede o oportunitate de a fi pacificatorul și de a împiedica violența să scape de sub control. De fapt, ministrul de externe chinez Wang Yi a fost gazdă recent pentru nouă reprezentanți talibani proeminenți pentru a discuta probleme de pace și securitate.

China este dispusă să extindă coridorul economic China-Pakistan în Afganistan. Beijingul promite dezvoltarea Kabululuid dar, în același timp, hackerii chinezi încearcă să spargă computerele Consiliului de securitate național afgan.

Interesul brusc al Beijingului pentru regiune nu ar trebui să fie o surpriză. Timp de mulți ani, China a făcut lobby pentru talibani și aliații săi pentru a consolida relațiile. În timp ce Statele Unite părăsesc Afganistanul, China are ocazia să opereze și să fie în contact direct cu talibanii. Sprijinul comercial al Chinei pentru o națiune controlată de talibani va face din aceasta o influență puternică în regiune.

Afganistanul are rezerve bogate de cupru, cărbune, fier, gaz, cobalt (indispensabil pentru energie regenerabilă), mercur, aur, litiu (necesar producerii de mașini electrice, baterii) și toriu (combustibil nuclear), care este evaluat la peste 1 trilion de dolari.

Odată cu recuperarea regiunii de către talibani, China va oferi dezvoltarea infrastructurii necesare reconstruirii națiunii, înecând-o în cele din urmă datorii și preluând controlul asupra activelor sale principale.

În afară de câștigurile economice, China are serioase probleme de securitate în regiune. Regiunea autonomă Xinjiang Uygur din nord-vestul Chinei se confruntă cu o reapariție a terorismului care se infiltrează prin coridorul Wakhan, care se află la granița cu Afganistan.

Mulți ani China s-a izolat de regiune și a refuzat să intervină în problemele interne ale Afganistanului. Acum, politica de „non-interferență” a Chinei pare să ia o turnură diferită. Una care va da o putere excesivă unei națiuni obsedate să conducă lumea.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading