Este timpul pentru o negociere a păcii în Ucraina – Kissinger, artizanul opririi războiului din Vietnam

by | 19 Dec 2022 | Extern

Se apropie timpul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui alt război mondial devastator, dar visele de a destrăma Rusia ar putea declanșa haosul nuclear, a spus veteranul diplomat american Henry Kissinger.

„Se apropie timpul să se construiască pe schimbările strategice care au fost deja realizate și să le integrăm într-o nouă structură pentru atingerea păcii prin negociere”, a scris Kissinger în revista The Spectator.

Kissinger a propus în mai o încetare a focului prin care Rusia să se retragă în linia frontului de dinainte de invazia din 24 februarie, dar Crimeea va fi subiectul „negocierilor”.

Kissinger, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru contribuția sa decisivă la încetarea războiului din Vietnam și un arhitect al politicii de destindere a Războiului Rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de stat sub președinții republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte pentru prima dată în 2000.

Conflictul declanșat de invazia Ucrainei de către Putin din 24 februarie, care a ucis zeci de mii de oameni și a alungat milioane de oameni din casele lor, nu pare a avea un sfârșit. Rusia controlează acum aproximativ o cincime din Ucraina.

Kremlinul spune că Kievul trebuie să recunoască anexarea de către Moscova a regiunilor de sud și de est. Ucraina spune că fiecare soldat rus trebuie să părăsească teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Kievul a solicitat aderarea la NATO după ce Moscova a anunțat anexările în septembrie.

„Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO, indiferent de exprimare. Alternativa neutralității nu mai are sens”, a scris Kissinger.

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce președintele pro-rus Viktor Ianukovicia fost răsturnat în Revoluția din Ucraina, iar Rusia a anexat Crimeea, cu forțele separatiste susținute de Rusia luptând cu forțele armate ale Ucrainei în estul Ucrainei.

Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu pentru PBS publicat sâmbătă că, în timp ce majoritatea conflictelor se termină prin negocieri, evaluarea CIA a fost că Rusia nu era încă serioasă în privința unei negocieri reale pentru a pune capăt războiului.

Kissinger, acum în vârstă de 99 de ani, a sugerat că, dacă s-ar dovedi imposibilă revenirea la status quo-ul stabilit în 2014, referendumurile supravegheate la nivel internațional pe teritoriul revendicat de Rusia ar putea fi o opțiune.

Putin consideră ceea ce el numește „operațiune militară specială” a Rusiei drept un moment decisiv în care Rusia a înfruntat în cele din urmă un bloc occidental, condus de Statele Unite, care a căutat să valorifice căderea Uniunii Sovietice din 1991 prin distrugerea Rusiei.

Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce au un război de ocupație în stil imperial.

Kissinger a avertizat că dorința de a face Rusia „impotentă” sau chiar de a căuta dizolvarea Rusiei ar putea dezlănțui haosul. Nici Ucraina, nici niciun stat occidental nu au susținut niciuna dintre căi.

„Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacității sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său, care cuprinde 11 fusuri orare, într-un vid contestat”.

„Societățile concurente ar putea decide să-și rezolve disputele prin violență. Alte țări ar putea încerca să-și extindă revendicările prin forță. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezența a mii de arme nucleare care fac din Rusia una dintre cele mai mari două puteri nucleare ale lumii”, a spus Kissinger.

Etichete: razboi

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading