Expansiunea nordică a NATO a fost amânată câteva săptămâni

by | 25 May 2022 | Extern

Suedia și Finlanda ar putea să nu se alăture NATO în curând. După conversațiile dintre cele două țări nordice și Turcia în weekendul 21-22 mai, procesul de aprobare a calității de membru va dura.

Cotidianul finlandez Hufvudstadsbladet relatează că ministrul de externe al țării, Pekka Haavisto, a fost inițial optimist cu privire la o soluție rapidă la obiecțiile Turciei la petiția țărilor nordice. După cea mai recentă conversație dintre președintele finlandez Sauli Niinistö și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, ministrul de externe Haavisto este mai puțin optimist.

Citat din Hufvudstadsbladet:

„Pentru a fi în siguranță, spun acum că poate fi o chestiune de câteva săptămâni”, explică Haavisto cu referire la cât timp poate dura până când Turcia permite ca cererea de aderare a Finlandei să avanseze.

Turcia a transmis că va bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO de îndată ce cele două țări își vor prezenta cererile. Unul dintre motive, potrivit guvernului de la Ankara, este sprijinul acordat de cele două ţări nordice PKK, organizaţie pe care atât Turcia, cât şi Uniunea Europeană o cataloghează drept teroristă.

De asemenea, Turcia dorește ca Suedia și Finlanda să extrădeze o serie de persoane pe care Ankara le numește teroriste. Guvernul suedez este foarte reticent chiar și în a discuta această problemă. Conversațiile timpurii dintre Ankara și Stockholm nu au adus nimic nou. Potrivit cotidianului suedez Dagens Nyheter, o parte din fricțiunile dintre cele două guverne se datorează incapacității ministrului suedez de externe Ann Linde de a menține o relație productivă cu omologul său turc.

DN îl citează pe Paul T. Levin, cercetător asociat la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale:

Ministrul de externe Ann Linde… s-a angajat în confruntări verbale cu ministrul de externe al Turciei Mevlüt Çavuşoğlu în numeroase ocazii.

Potrivit lui Levin, ar fi productiv pentru procesul de aderare al Suediei la NATO dacă prim-ministrul Magdalena Andersson și-ar asuma responsabilitatea pentru discuțiile cu Turcia.

Etichete: NATO | Suedia | Turcia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading