Experții prevăd încheierea războiului din Ucraina cu pierderi teritoriale

by | 14 Jul 2022 | Extern

Războiul din Ucraina modifică tendințele economice în Europa și în întreaga lume, conducând la o inflație mai mare, o creștere economică mai lentă, o criză alimentară și o criză energetică care prefigurează o iarnă grea dacă situația actuală continuă.

În acest context, PricewaterhouseCoopers a chestionat 450 de economiști, reprezentanți ai sectorului de afaceri și alți experți în privința efectelor războiului din Ucraina.

Mulți dintre cei chestionați de PwC Economic and Business Consensus cred că războiul din Ucraina s-ar putea încheia în următoarele câteva luni cu o împărțire a acestei țări, teritoriul Donbasului mergând către Rusia urmând ca Ucraina să se apropie de Uniunea Europeană și de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Aceasta este opinia a 40,3% dintre cei chestionați, deși 28,1% nu sunt de acord. Ei cred că războiul va dura câțiva ani și va deveni unul de uzură iar Occidentul va continua să sprijine Ucraina militar și economic. Scenariul pe care practic nimeni nu îl prevede este că Ucraina va reuși să alunge trupele rusești din țară fără a ceda niciun teritoriu.

68,4% dintre participanții la sondaj cred că sancțiunile economice, comerciale și financiare împotriva Rusiei ar putea fi ridicate treptat dacă aceasta este de acord să pună capăt invaziei sale.

Mai mult de jumătate (52,2%) dintre cei chestionați sunt foarte îngrijorați de impactul economic, politic și de securitate grav al invaziei Ucrainei, iar 43,5% văd acest impact ca fiind cea mai mare amenințare la adresa creșterii economice globale.

Creșterea ratelor dobânzilor în SUA și Europa a fost, de asemenea, citată ca o preocupare majoră de către respondenții la sondaj, în timp ce încetinirea creșterii economice a Chinei a fost mai puțin îngrijorătoare.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading