Face Occidentul eforturi pentru o încetare a focului în Ucraina?

by | 9 Jan 2023 | Extern

Occidentul devine din ce în ce mai exasperat de impasul din Ucraina, iar liderii aliați pare că lucrează în secret la o încetare a focului pentru a pune capăt unui conflict care a cântărit foarte mult, atât din punct de vedere economic, cât și militar, asupra Europei și a cetățenilor săi.

În ciuda afirmațiilor publice ale politicienilor occidentali cu privire la sprijinul lor neclintit pentru Kiev pe primele pagini ale ziarelor lumii, oboseala legată de conflictul în curs din Ucraina se instalează ferm în spatele ușilor închise.

Francezii continuă să aprovizioneze trupele președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky cu tancuri, iar SUA și Germania urmează exemplul. Cu toate acestea aproape toți aliații, cu excepția probabil a Poloniei, fac mult mai puțin decât ar putea pentru a ajuta desfășurarea conflictului în favoarea Ucrainei.

În mod public, aliații lui Zelenksy continuă să-și ofere ajutorul. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut recent că, în mod paradoxal, „sprijinul militar pentru Ucraina este calea cea mai rapidă pentru pace”.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis continuarea suportului, jurând că va furniza Kievului tancuri de recunoaștere AMX-10 RC și proclamând: „Până la victorie, până la revenirea păcii în Europa, sprijinul nostru pentru Ucraina nu va scădea”.

Cu toate acestea, în realitate, armamentul și sprijinul militar oferit Kievului nu vor face decât să prelungească conflictul, mai degrabă decât să schimbe curentul în favoarea Kievului.

Corespondentul lui Die Welt la Bruxelles, Christoph B. Schiltz, crede că Zelensky este din ce în ce mai frustrat din cauza platitudinilor publice, deși o astfel de supărare este rezervată ușilor închise pentru a evita supărarea Occidentului. Schiltz a făcut referire la livrarea de arme de către Occident care s-a dovedit atât de lentă.

„SUA au 2.757 de avioane de luptă, dar până acum nu au livrat nici unul. Astfel, comunitatea internațională permite de facto Moscovei să distrugă în mod sistematic întreaga aprovizionare cu energie electrică a Ucrainei”, a scris el.

În condițiile în care Moscova se luptă cu tehnologia și echipamentele occidentale desfășurate pe câmpul de luptă, dacă ar fi desfășurate avioane de luptă occidentale, drone avansate și tancuri de luptă, întrebarea este cât de mult ar putea rezista forțele ruse folosind arme convenționale.

În plus, Statele Unite au trimis în regiune doar 20 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) și până în prezent s-au abținut să furnizeze avioane de luptă F-16 sau A-10 care ar putea de fapt să facă o pagubă considerabilă Rusiei.

„De ce SUA nu distruge comunicațiile rusești prin satelit pentru a limita semnificativ raza de acțiune a rachetelor rusești? Și cum s-ar putea ca 30.000 de luptători ruși cu 2.500 de vehicule să se poată retrage din capul de pod Herson fără să se tragă niciun foc?” a întrebat colonelul Markus Reisner, un important expert militar european de la Ministerul Federal al Apărării din Viena, citat de Die Welt.

Schiltz a spus că „oricine stă de vorbă cu politicieni și diplomați din NATO și UE la Bruxelles și în alte capitale europene, va ajunge la concluzia că Occidentul lucrează în prezent la o încetare a focului”, mai târziu în acest an, deși nimeni nu spune acest lucru tare, a susținut el.

„Nu există niciun semn că va exista un câștigător în acest război în viitorul apropiat”, a declarat lui Schiltz, în timp ce un ofițer militar NATO a adăugat: „Am subestimat puterea de rezistență a Rusiei după succesele Ucrainei din vară. O încetare a focului ar fi probabil mai bună decât o escaladare ulterioară, care ar putea scăpa de sub control.”

Viziunea privată a liderilor occidentali poate fi în concordanță cu opinia publică despre conflictul ucrainean. Semnele de oboseală în rândul germanilor sunt clare – un sondaj efectuat în octombrie a arătat că 40% dintre respondenți cred că NATO a provocat Rusia să invadeze Ucraina, o cifră care crește la 59% în estul fost-comunist al țării.

40% dintre germani cred acum că Rusia a fost provocată de NATO să atace Ucraina

În Italia, sprijinul public pentru furnizarea de armament Ucrainei rămâne în jur de 41 la sută, în timp ce scepticismul față de sprijinul pentru Ucraina este predominant în Slovacia, Bulgaria și, bineînțeles, în Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orbán a păstrat o politică de neutralitate în ceea ce privește conflict alăturat.

Europenii și-au arătat nemulțumirea față de conflictul care nu a dat semne că ar putea fi câștigat pe câmpul de luptă, în timp ce cehii au mărșăluit la Praga în octombrie împotriva sprijinului aliat în curs pentru Ucraina și zeci de mii au mărșăluit la Roma în noiembrie cerând administrației Meloni să înceteze livrarea de arme la Kiev.

O tendință crescândă de nemulțumire a apărut pe tot continentul după aproape un an de lupte care a produs doar moartea ucrainenilor și distrugerea Ucrainei, inflație vertiginoasă și cheltuiala nebunească a banilor contribuabililor din Vest.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading