Facturile la gaze pot crește cu până la 67% pentru clienții casnici din piața concurențială ai celor mai mari doi furnizori

by | 26 Aug 2021 | Extern

Clienții casnici ai companiilor E.On și Engie care au contracte concurențiale încheiate anul trecut – și care au beneficiat astfel de prețurile mai mici de atunci de pe piața de gaze – trebuie să se aștepte la măriri masive la factură, după ce contractele expiră și trebuie să încheie unele noi, la prețurile mult mai mari de acum din piață propuse de aceiași furnizori. Potrivit calculelor Economica.net, scumpirile ar putea ajunge chiar și la 67%.

Piața gazelor naturale a fost liberalizată de la 1 iulie 2020, astfel că clienții au putut să încheie contracte în regim concurențial, la prețurile mult mai bune decât în acest an.

Ce s-a schimbat pe piața gazelor

„În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual”, se arăta în Ghidul ANRE privind liberalizarea pieței de gaze naturale. Astfel, de la 1 iulie, marii furnizori de gaze naturale au anunțat prețuri mărite pentru cei care nu au decis trecere pe piața concurențială.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, explica în luna mai de ce nu ar trebui să surprindă pe nimeni creșterea prețului din ofertele de furnizare a gazelor pentru consumatorii casnici din acest an – aici era vorba de categoria celor care nu trecuseră pe piața liberă – față de cele de la momentul liberalizării totale a acestei piețe, la jumătatea anului trecut.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading