Fermierii olandezi se opun planurilor aberante de reducere a emisiilor

by | 4 Jul 2022 | Extern

Fermierii din Țările de Jos au blocat granița germană/olandeză cu mii de tractoare pentru a protesta împotriva politicii controversate a guvernului privind reducerea emisiilor de azot.

Baloți de fân incendiați, autostrăzi blocate de tractoare, aceasta este imaginea Olandei în momentul de față din cauza măsurilor pe care Parlamentul le vrea adoptate, cu privire la reducerea emisiilor de azot. Fermierii au aruncat gunoi de grajd în fața mai multor clădiri publice, după ce politicienii au votat propuneri de reducere a emisiilor de azot la 70% în peste 130 de zone cheie, majoritatea aflându-se în apropierea rezervațiilor naturale sau a zonelor protejate.

Pentru fermieri, acest plan înseamnă o scădere cu 40% a emisiilor şi cu aproximativ 30% mai puţine animale. Acest plan ar putea obliga fermierii să-și reducă efectivele sau să înceteze cu totul munca.

Guvernul premierului Mark Rutte spune că emisiile de oxizi de azot și amoniac produse de animale în apropierea zonelor naturale trebuie reduse drastic. Aceste zone fac parte dintr-o rețea de habitate protejate pentru plante și animale pe cale de dispariție care se întinde pe întreg teritoriul UE.

Practic, asistăm la un pas suplimentar al UE, care a fost făcut lent, dar continuu de la înființare: întreprinderile mici și mijlocii devin nerentabile și sunt conduse la ruină sau cel puțin la închidere din cauza cerințelor tot mai mari.

Fermierii olandezi plănuiesc proteste și mai mari pentru 4 iulie. Organizatorii, în mesajul lor, fac apel la fermierii, transportatorii și cetățenii preocupați să își organizeze propriile acțiuni regionale, având ca scop închiderea tuturor „centrelor de distribuție a alimentelor și a tuturor poluatorilor majori” până când „guvernul își schimbă planurile”.

Rămâne de văzut dacă guvernul se va pleca în fața presiunilor din partea fermierilor, transportatorilor și așa mai departe, sau dacă pur și simplu va continua cu agenda  distructivă, punând astfel în pericol și securitatea alimentară a Țărilor de Jos dar și a Europei către care exportă majoritatea produselor.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading