Franta: O campanie electorală fără dezbateri

by | 22 Mar 2022 | Extern

La mai puțin de o lună de alegerile prezidențiale francezii se întreabă dacă și când campania prezidențială va începe cu adevărat. Războiul din Ucraina oferă o gură de oxigen actualului președinte care se poate fugi linistit de explicatiile care trebuiesc date poporul francez în legatura cu gestionarea pandemiei.

Decizia președintelui Macron este extrem de clară: refuză cu încăpățânare dezbaterile cu adversarii săi. Mai rău, dincolo de regulile impuse de Comisia oficială de control a campaniei, el însuși stabilește condițiile dezbaterilor care trebuie să fie pe măsura dorințelor sale. Saptămâna trecută mass-media a fost anunțată că va avea loc o „dezbatere” a candidaților despre războiul din Ucraina: „Înfruntând războiul”. Înainte de emisiunea TV, Macron a pus următoarele condiții: candidații nu trebuiesc să se intersecteze, nici măcar în culise; nu au voie să vorbească între ei; nu au voie să intervina in dezbatere; fără fotografii ale publicului. Prin urmare o simplă intersectare de spectacole individuale – lungi și plictisitoare.

Emmanuel Macron controlează complet spațiul media, prin urmare ceilalți candidați sunt obligați să se adapteze imperativelor sale, ceea ce duce la niște rezultate dezamăgitoare. Recent, o dezbatere generală majoră, programată pe postul BFM pentru miercuri, 23 martie, a fost anulată. De ce? Macron a refuzat dezbaterea ceea ce a dus la retragerea lui Marine Le Pen. Ea a intenționat să denunțe manevrele Palatului Elysée, dar nu a vrut sa sufere pierderi într-o confruntare cu ceilalți candidați, considerați secundari, ținta ei principală in dezbatere fiind Macron.

Strategia minimalistă a lui Emmanuel Macron se aplică la toate nivelurile. El nu a participat la niciun miting, primul anunțat este pentru sâmbătă, 2 aprilie — cu doar 8 zile înainte de primul tur. Acest lucru nu s-a mai văzut până acum.

Deplin de încrezător în sondajele care îl arată că conduce cu 30%, Emmanuel Macron nu se deranjează să-și apere ideile sau programul. El crede că ar avea prea multe de pierdut expunându-se la loviturile adversarilor săi și preferă să se bucure în liniște de o plimbare confortabilă, oferită de statutul său recent de „războinic”.

O campanie fără entuziasm și pasiune ajunge să fie obositoare. Rezultatul este apatie și dezgust general în rândul alegătorilor. Prezența la vot se asteaptă să fie scăzuta pentru alegerile prezidențiale, care reprezintă de obicei un moment foarte așteptat în viața politică franceză.

Este posibil ca Macron să joace un joc periculos. Suspiciunea unei campanii confiscate devine din ce în ce mai intensă în opinia franceză. Hashtag-ul #PasDeDébatPasDeMandat (Fară Dezbatere-Fară Mandat), lansat de ziarul de stânga Libération, începe să devină viral și este preluat de conturile social media din toate părțile politice.

Macron a făcut alegerea, sigură, de a-și evita adversarii pentru a-și păstra baza. Dar probleme importante se adună împotriva lui. Anunțul său recent de a acorda Corsicii autonomie a fost perceput ca o „cedarea la violență”. Raportul exploziv al senatului cu privire la abuzurile comise de firme de consultanță în timpul mandatului său și suspiciunea de evaziune fiscală pătează reputația administrației sale de transparență și eficiență. În cele din urmă, se aud zvonuri despre disponibilitatea lui de a dizolva Adunarea Națională de îndată ce va fi reales, pentru un control mai bun în viitoarele alegeri legislative. Nu mai este mult și vom vedea dacă strategia de a evita orice pierdere funcționează iar micul președinte al unei tări mari va fi reales pentru cel de-al doilea mandat.

Etichete: Franța

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading