Franța și Germania îi cer lui Putin să reia negocierile cu Zelenski

by | 2 Jun 2022 | Extern

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă negocierile cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o conversație telefonică desfășurată sâmbătă (28 mai) între cei trei , Scholz și Macron „i-au subliniat încă o dată lui Putin că orice soluție trebuie negociată între Moscova și Kiev”. Aceștia au subliniat necesitatea „respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Echipa franco-germană i-a amintit lui Putin de „cerința unei încetări a focului și i-a cerut să accepte un schimb direct cu Zelenski cât mai curând posibil”.

Eliberarea celor „2.500 de apărători Azovstal” a fost cerută și de cei doi lideri.

Riscul unei „crize alimentare globale” a fost subliniat și de Macron și Scholz, care „au insistat […] asupra urgenței ridicării blocadei de la Odesa pentru a permite exportul de cereale ucrainene”. Președintele rus a promis că „va acorda navelor accesul în port […] fără ca acesta să fie exploatat militar de Rusia, dacă va fi mai întâi curățat de mine”.

O declarație a cancelariei germane a spus că Macron și Scholz „au cerut președintelui rus să asigure o îmbunătățire a situației umanitare a populației civile”.

A fost ridicată și problema soldaților controversatului Batalion Azov, cunoscuți pentru simpatiile neo-naziste, care au fost capturați la Azovstal.

Potrivit cancelariei, Putin s-a angajat să „trateze luptătorii capturați în conformitate cu dreptul internațional umanitar, în special cu Convențiile de la Geneva, și să garanteze accesul nestingherit la Comitetul Internațional al Crucii Roșii”, ceea ce nu a fost menționat de Elysée.

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading