Franța va trimite tancuri ușoare de luptă în Ucraina

by | 10 Jan 2023 | Extern

În urma unei conforbiri telefonice cu omologul său Volodymyr Zelensky, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 4 ianuarie, că va livra Ucrainei tancuri ușoare de luptă. Numărul de vehicule blindate și timpul de livrare nu au fost încă comunicate.

Potrivit expertului Édouard Jolly, intervievat de France Info, aceste tancuri sunt echipamente vechi, aparținând categoriei AMX-10 RC. Tancurile ușoare de luptă, a căror producție a fost lansată în anii 1970 pe vremea președintelui Georges Pompidou, sunt înlocuite de armata franceză cu tancul Jaguar. Franța are 248 dintre tancurile AMX-10 RC, ceea ce înseamnă că “donația” nu va provoca prea multe daune propriilor rezerve.

Termenul „tanc de luptă ușor” poate fi confuz. De fapt, este mai mult un vehicul de recunoaștere pe roți ceea ce garantează o mobilitate mare. Purtând un tun de 105 mm, tancul nu este compatibil cu muniția standard NATO și prin urmare trebuie să fie însoțit de muniție franceză. Soldații ucraineni vor avea nevoie și de pregătire înainte de a le putea folosi.

Este prima dată când un tanc de proiectare occidentală, în acest caz francez, va fi trimis în Ucraina, a spus președinția franceză. Emmanuel Macron, care i-a reafirmat lui Volodymyr Zelensky sprijinul Franței „până la victorie”, a vrut să „demonstreze permanența și continuitatea” ajutorului militar francez. Ucraina a cerut și tancuri Leclerc — tancul de luptă premium folosit de forțele blindate franceze — dar pentru moment Franța nu a răspuns acestei solicitări.

Președintele ucrainean a salutat aprofundarea angajamentului francez în discursul său video: „Franța duce sprijinul european de apărare pentru Ucraina la un nou nivel și îi mulțumesc președintelui Macron pentru aceast lucru”, a spus el miercuri seară. Zelensky a folosit această oportunitate pentru a face presiuni asupra altor state pentru a furniza mai multe echipamente. „Acest lucru trimite un semnal clar tuturor celorlalți parteneri ai noștri: nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina să nu-i fie furnizate tancuri produse în occident”. În spatele acestor cuvinte se află o critică la adresa germanilor, care rămân reticenți în a-și trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina, crezând că acest lucru ar determina o escaladare a războiului cu Rusia.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading