Germania se opune energiei nucleare dar cere ca gazele sa fie declarate energie verde

by | 13 Oct 2021 | Extern

Rolul gazului în tranziția energetică ar trebui să se reflecte în taxonomia finanțelor ecologice a UE, potrivit purtătorului de cuvânt al economiei și energiei al partidului social-democratic SPD al Germaniei, care se așteaptă să conducă următoarea coaliție a guvernului german.

Gazul joacă un rol important în tranziția către energia curată, care „ar trebui, desigur, să se reflecte în taxonomie”, a declarat parlamentarul german SPD Bernd Westphal la un eveniment găzduit de grupul de reflecție Agora Energiewende din Berlin.

Planul climatic 2030 al Comisiei Europene se concentrează pe bună dreptate pe eficiența energetică și sursele regenerabile de energie, a declarat Westphal pentru EURACTIV pe marginea evenimentului, care a avut loc pe 7 octombrie.

Dar rolul gazului natural ca ultim combustibil fosil și „pod către epoca regenerabilă” necesită recunoaștere în conformitate cu normele UE de finanțare ecologică, a adăugat el.

Gazul natural poate fi utilizat, de exemplu, pentru reducerea minereului de fier în industria siderurgică, a spus Westphal, explicând că „gazul natural este pe jumătate mai curat decât producția de oțel folosind cărbune de cocsificare într-un furnal”.

„Acest lucru se aplică și utilizării gazului natural pentru a genera electricitate și căldură. Acest lucru necesită o taxonomie UE concepută în mod sensibil, și în ceea ce privește rolul gazului natural. Pentru securitatea aprovizionării și prețuri competitive, este esențial să se utilizeze gazul natural ca ultimă materie primă fosilă ca o punte către epoca regenerabilă ”, a spus el.

“Deschiderea robinetului acum pentru noi proiecte de gaze este pur și simplu absurdă, având în vedere criza climatică și nevoia urgentă de extindere a surselor regenerabile de energie”, a declarat europarlamentarul verde german Michael Bloss, referindu-se la conducta Nord Stream 2.

Biroul de presă SPD a trimis ulterior o declarație către EURACTIV.de, pentru a „clarifica” faptul că Westphal nu vorbea în numele partidului când a făcut comentariile la eveniment.

Se așteaptă ca gazul să joace un rol central în tranziția energetică a Germaniei, pe măsură ce țara renunță la cărbune și energia nucleară. Pentru a asigura aprovizionarea, țara a convenit construirea unei noi conducte, Nord Stream 2, care să aducă gazul rusesc direct consumatorilor germani.

„Vom avea nevoie de 20-30 GW de noi uzine de gaze în Germania”, a declarat CEO-ul companiei germane de energie RWE, care a vorbit la același eveniment.

Taxonomia UE privind finanțarea ecologică introduce un sistem de etichetare pentru investiții care vizează direcționarea a miliarde de euro către industrii și companii care câștigă o etichetă „durabilă” pentru toate activitățile sau parțial.

Comisia a publicat un prim lot de norme de punere în aplicare în cadrul taxonomiei în aprilie anul acesta, precizând criterii tehnice detaliate pe care companiile trebuie să le respecte pentru a câștiga o etichetă de investiții ecologice în Europa.

Propunerea a acoperit 13 sectoare, dar a omis energia nucleară și gazul, pentru care se așteaptă o propunere separată în lunile următoare.

Germania este împotriva includerii nuclearului în finanțarea ecologică a UE, dar a adoptat o atitudine mai blândă în ceea ce privește gazul, cu sprijinul altor state membre ale UE.

Factorii politici spun că gazul ar putea juca un rol important ca combustibil de „tranziție”, cu condiția ca acesta să înlocuiască cărbunele în generarea de energie electrică.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading