Google a fost dat in judecată de către statul american

by | 20 Oct 2020 | Extern

Guvernul SUA a deschis un proces împotriva Google acuzând compania că a încălcat legea concurenței pentru a-și păstra monopolul asupra căutărilor pe internet și a publicității online.

Procesul marchează inceputul celei mai puternice acuzații adusă de autoritățile de reglementare americane împotriva unei companii majore de tehnologie din ultimii ani.

Compania a susținut că sectorul in care performeaza este foarte competitiv și că practicile sale pun clienții pe primul loc.

„Oamenii folosesc Google pentru că aleg – nu pentru că sunt obligați sau pentru că nu găsesc alternative”, se spune în document.

Acuzațiile depuse în instanța federală au fost aduse de Departamentul de Justiție al SUA și de alte 11 state. Procesul se concentrează pe miliardele de dolari pe care Google îi plătește în fiecare an pentru a se asigura că motorul său de căutare este instalat ca opțiune implicită pe browsere și pe telefoanele mobile.

Oficialii au declarat că aceste contracte au contribuit la asigurarea locului Google ca „gatekeeper” a internetului permițându-i să dețină sau să controleze canalele de distribuție pentru aproximativ 80% din căutarile din SUA.

„Astfel, Google a exclus concurența pentru căutarea pe internet” se spune în proces. „Motoarelor de căutare concurente li se refuză distribuția și recunoașterea produselor – neavănd nicio șansă reală de a contesta Google”.

Ei au mai adăugat: „Google este atât de dominant încât „Google ”nu este doar un nume pentru identificarea companiei și a motorului de căutare ci și un verb care înseamnă a căuta pe internet.”

Procesul dorește sa arate ca contractele semnate cu diferitele browsere si aplicații au afectat calitatea căutării  reducând alegerea userilor și împiedicând inovația.

Sally Hubbard membră a Open Markets Institute, un “think tank” din Washington care a presat mult timp pentru acțiuni mai agresive împotriva marilor firme de tehnologie, a declarat că concentrarea asupra metodelor de distribuție a căutărilor Google a fost unul dintre cele mai ușoare dosare legale care se pot face  împotriva companiei.

Pe Twitter ea a spus că procesul „a fost mult așteptat dar este minunat să îl avem”.

Cazul ar putea fi primul din SUA care contestă dominația marilor firme de tehnologie și care ar putea duce la destrămarea lor.

Alte state și-au lansat propriile investigații spunand că s-ar putea alătura procesului inceput sau să-și depună propriile acțiuni.

Politicienii din Congres au cerut de asemenea acțiuni împotriva Google căt și a companiilor tehnologice Amazon, Facebook și Apple într-un efort care i-a unit pe democrați și republicani.

Decizia de a iniția procesul cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA a ridicat întrebări dacă a fost pur și simplu o mișcare a administrației Trump de a dovedi dorința sa de a contesta influența sectorului dacă va câștiga un al doilea mandat.

“Acționăm când faptele au justificare”, a declarat procurorul general adjunct Jeffrey Rosen, adăugând că revizuirea de către departament a practicilor de concurență din sectorul tehnologic continuă.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading