Guvernul chinez interzice presei să publice critici la adresa Rusiei sau să laude NATO

by | 28 Feb 2022 | Extern

Guvernul comunist chinez a ordonat presei chineze și rețelelor de socializare din China să evite să posteze ceva critic la adresa Rusiei sau favorabil NATO. Totul vine după ce Rusia, cel mai important aliat al Chinei,  a invadat Ucraina și toate țarile civilizate iau poziție și impun sancțiuni pentru a opri războiul.

Conform Radio Free Asia, Departamentul central de propagandă al Partidului Comunist Chinez, China Digital Times, a postat o directivă către Weibo în care scria:

„Cu efect imediat, cu privire la toate postările Weibo despre Ucraina: Horizon News va posta mai întâi [pe acest subiect], pentru a fi republicat de alte conturi importante. .”

„Fără postări pro-occidentale, fără postări critice la adresa Rusiei. Toată copia inițială urmează să fie revizuită de noi [departamentul de propagandă PCC] înainte de a fi postată”,

se arată în ordinul, citat de un cont video legat de Beijing News.

„Comentariile trebuie să fie moderate selectiv și numai comentariile adecvate trebuie publicate. Oricine publică conținut va fi considerat responsabil pentru acesta și trebuie avută o grijă reală. Fiecare post trebuie urmărit cel puțin două zile și trebuie avută mare grijă la predarea [turei care vine]”.

Scurgerea de informații poate să fi fost deliberată și menită ca Rusia să recunoască sprijinul Chinei în campania sa din Ucraina.

După cum a detaliat Radio Free Asia, ordinul, care a fost publicat în rubrica „Ministerul Adevărului” al posturilor de propagandă, spunea că toate subiectele ar trebui limitate la articolele deja publicate de Xinhua, Cotidianul Poporului și CCTV, alte organizații de știri de stat. Fostul editor fondator al Beijing News Cheng Yizhong a confirmat că ordinul a fost real.

„Acesta este un cont multimedia gestionat de Beijing News… și nu se aplică doar lor, ci și altor media”, a spus Cheng. „Întotdeauna, în timpul unui conflict internațional major, pot fi publicate numai opiniile de la Xinhua, CCTV și Cotidianul Poporului.”

Un jurnalist chinez de rang înalt care a vorbit la Radio Free Asia sub condiția anonimatului a spus că directiva este necesară deoarece unii naționaliști chinezi au nemulțumiri împotriva Rusiei, afirmând  că Rusia ocupă „porțiuni uriașe de teritoriul chinez”.

Jurnalistul a insistat că directiva de propagandă a fost probabil publicată din greșeală.

„Comentariile anti-ruse nu vor ajunge pe rețelele sociale… chiar și comentariile vor fi curățate. Atitudinea intelectualilor nu s-a schimbat, dar orice critică la adresa Rusiei este ștearsă de pe Weibo”.

Jurnalistul a adăugat că investitorii chinezi evită în general să investească în Rusia.

Directiva chineză urmează zilelor de sprijin verbal din partea guvernului chinez față de omologii săi de la Kremlin, dând vina pe Statele Unite ca fiind „vinovata” din spatele ostilităților în curs între Rusia și Ucraina.

„În ultimul timp, SUA au trimis arme în Ucraina, crescând tensiunile, creând panică și chiar exagerând posibilitatea unui război. Dacă cineva continuă să toarne ulei pe flăcări în timp ce îi acuză pe alții că nu fac tot posibilul pentru a stinge focul, un astfel de comportament este în mod clar iresponsabil și imoral.”

a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Hua Chunying.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading