Guvernul ucrainean neagă implicarea în sabotajul Nord Stream după acuzațiile New York Times

by | 9 Mar 2023 | Extern

New York Times sugerează că o echipă de sabotori pro-Ucraina fost responsabilă de atacul conductelor Nord Stream.  Ziarul încearcă să transfere vina pentru distrugerea gazoductelor de la Casa Albă, în contradicție cu dezvăluirile jurnalistului de investigații Seymour Hersh

Oficialii guvernamentali ucraineni au negat orice implicare în sabotarea conductelor Nord Stream, care a declanșat o criză internațională în septembrie anul trecut, după ce instituțiile de presă americane care citează oficiali guvernamentali americani au raportat marți că atacul a fost comis de un grup pro-Ucraina.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că guvernul ucrainean nu are „nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică și nu are informații despre grupurile de sabotaj pro-Ucrainei”.

Remarcile sale urmează unui raport publicat marți în New York Times, care citează „noi informații analizate de oficiali americani”, care sugerează că un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra gazoductelor în septembrie anul trecut.

„Oficialii care au analizat informațiile au spus că au crezut că sabotorii sunt cel mai probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau o combinație a celor doi”, a raportat Times, adăugând că oficialii americani au confirmat că „nu sunt implicați cetățeni americani sau britanici”.

Articolul The Times a citat surse americane care confirmă că nu există nicio dovadă că președintele Zelensky sau vreunul dintre asistenții săi de top au fost implicați în planificarea sau executarea atacului.

Raportul vine într-un moment de multe speculații despre responsabilii pentru atacuri. Ziarul german Die Zeit a relatat marți că anchetatorii germani au făcut o descoperire majoră în acest caz și au identificat barca de pe care au avut loc atacurile Nord Stream. Ziarul susține că barca a fost închiriată de la o companie cu sediul în Polonia și a aparținut a doi cetățeni ucraineni.

O echipă de șase persoane, cinci bărbați și o femeie, a fost implicată în sabotaj, potrivit Die Zeit, formată dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundare și un medic care a transportat explozivii în portul german Rostock înainte de a pleca pe 6 septembrie 2022.

Se presupune că anchetatorii germani au recuperat barca și au găsit urme de explozibili pe masa din cabină, potrivit raportului.

Ancheta germană nu exclude o operațiune sub steag fals, sugerând că sabotorii ar fi putut lăsa în mod deliberat dovezi pentru a urmări până în Ucraina; cu toate acestea, raportul confirmă că nu au fost găsite încă dovezi care să susțină un astfel de scenariu.

Podolyak a spus ziarului că Ucraina „desigur nu a avut nimic de-a face cu atacurile asupra Nord Stream 2” și a insistat că „nu există nicio confirmare că oficialii ucraineni sau militarii au participat la această operațiune sau că au fost trimise persoane să acționeze în numele lor.”

Concluziile investigațiilor raportate în această săptămână contrazic un raport publicat luna trecută de jurnalistul premiat Pulitzer Seymour Hersh, care a scris în detaliu cum guvernul SUA, cu ajutorul Norvegiei, a aruncat în aer conductele Nord Stream. Raportul lui Hersh a citat surse de informații americane care au susținut că consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a condus un grup operativ care plănuia să distrugă conductele din decembrie 2021.

CIA și marina SUA au aruncat în aer conductele Nord Stream. Raport-bombă al jurnalistului Seymour Hersh, câștigator al premiului Pulitzer

Ca parte a acestui efort de a păstra secretul, „administrația Biden făcea tot posibilul pentru a evita scurgerile, deoarece planificarea a avut loc la sfârșitul anului 2021 și în primele luni ale lui 2022”, se arată în raportul lui Hersh.

Raportul lui Hersh a fost respins rapid de guvernul SUA, dar considerat de colegii lui Hersh, inclusiv Jeffrey Sachs, profesor Columbia și director al Rețelei ONU de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă, drept „credibil”.

„Cred că articolul Hersh este foarte credibil și, deși a fost respins de SUA și de alte guverne, acestea nu au oferit niciun detaliu pentru a contesta articolul. A fost doar o respingere plată a spune că aceasta este o fantezie, aceasta este falsă”, a spus Sachs luna trecută.

Alte personalități proeminente din momentul atacului au arătat cu degetul guvernului american pentru atac, inclusiv fostul ministru de externe și apărare al polonez Radosław Sikorski, care a transmis pe Twitter mulțumirile sale Statelor Unite a doua zi, postare ștearsă ulterior.

Etichete: nord | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading