În Belarus s-a votat în favoarea pedepsei cu moartea pentru „tentative de terorism”

by | 13 May 2022 | Extern

În timp ce majoritatea țărilor europene au abandonat pedeapsa cu moartea în ultimele decenii, Belarus este una dintre puținele țări de pe continent în care rămâne activă. Criminalii din Belarus primesc pedeapsa capitală pentru crime deosebit de brutale, crime multiple sau pentru terorism care are ca rezultat pierderea vieții. Însă, în urma unei tentative de sabotare a rețelei de căi ferate, un act menit să obstrucționeze aprovizionarea cu trupe rusești către Ucraina, Parlamentul belarus a decis pe 28 aprilie în favoarea extinderii pedepsei cu moartea pentru „tentative de acte de terorism”.

Președintele Camerei inferioare, Vladimir Andreychenko, a explicat această decizie făcând referire la sabotajul eșuat: „Forțele distructive continuă activitatea teroristă (și) extremistă încercând să zdruncine situația din Belarus, provocând instabilitate internă și conflicte. Se întreprind acțiuni pentru dezactivarea echipamentelor și șinelor feroviare, obiecte de importanță strategică. Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor.”

Deja în timpul protestelor din vara lui 2020, legea s-a înăsprit interpretând frecvent huliganismul drept terorism, mai ales dacă era îndreptat împotriva guvernului și a reprezentanților acestuia. De exemplu, o persoană care a turnat vopsea roșie peste mașina unui judecător a fost acuzată de terorism.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate la Delegația Uniunii Europene în Republica Belarus (SEAE), a criticat aspru decizia într-o declarație publicată pe 29 aprilie, spunând că modificarea codului penal „oferă posibilitatea de a continua abuzuri grave.” Potrivit lui Stano, 36 de deținuți politici „au fost acuzați sau deja condamnați la pedepse lungi de închisoare în conformitate cu prevederile codului de „terorism”. Mulți reprezentanți ai forțelor democratice și ai activiștilor politici sunt căutați sub acuzația de „terorism”. Mulți dintre acuzați sunt judecați în procese secrete, adesea sub acuzații inventate și fără garanții legale. Acum riscă și pedeapsa cu moartea.”

Etichete: Belarus

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading