Incendii puternice la centrala nucleară Zaporizhzihia din Ucraina, bombardată de forțele ruse

by | 4 Mar 2022 | Extern

Centrala nucleară Zaporizhzihia, cea mai mare din Ucraina și una dintre cele mai mari centrale nucleare din Europa, este asediată de forțele ruse angajate în luptă cu forțele ucrainene.

Potrivit unei declarații a vicepremierului ucrainean Dmytro Kuleba, „incendiul a izbucnit deja”. Forțele ruse au bombardat în mod repetat centrala toată seara și noaptea de joi.

„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl. Rușii trebuie să înceteze Imediat focul, să permită pompierilor să stabilească o zonă de securitate!” a declarat vicepremierul.

În timp ce perspectiva unui incendiu la un reactor nuclear ar putea fi într-adevăr o problemă gravă, specialiștii nucleari familiarizați cu stația Zaporizhzihia spun că reactorul poate fi oprit „aproape instantaneu” în caz de urgență, prevenind tipul de dezastru petreculade Cernobîl.

Reactoarele de la centrală sunt, de asemenea, construite pentru a fi capabile să reziste la impacturi explozive. Cu toate acestea, deteriorarea centralei ar putea provoca scurgerea radiațiilor.

Expertul Andrew Follett a declarat pentru Fox News că centrala nu poate „exploda fizic” precum centrala de la Cernobîl.

Centrala este mai mare decât cea mai faimoasă din Cernobîl, conținând șase blocuri nucleare în comparație cu cea de la Cernobîl. S-a raportat că unele bombardamente au lovit unul dintre blocurile energetice ale centralei, pompierii având dificultăți în lupta împotriva incendiului din cauza atacului în curs.

Directorul general la Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi a numit situația de la uzină „critică” și a implorat unitățile militare să evite lupta în zonă.

„AIEA continuă să se consulte cu Ucraina și cu alții în scopul de a oferi asistență maximă posibilă țării, deoarece încearcă să mențină securitatea națională și securitatea nucleară în circumstanțele dificile actuale”, a spus Grossi într-un comunicat.

Imaginile incendiului sunt în prezent transmise în direct pe YouTube, deoarece o cameră de securitate instalată în fața centralei transmite online:

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading