Indiferent cine câștigă Ucraina, Occidentul a pierdut deja

by | 31 Aug 2022 | Extern

Indiferent cine va câștiga războiul ucrainean, Occidentul va fi învinsul strategic. Rusia va strânge relațiile cu China și alte țări de pe continentul eurasiatic India, Iran, Arabia Saudită și statele din Golf. Se va îndepărta irevocabil de democrațiile europene și de Washington.

Știind că nu mai poate menține Europa ca principalul său client de energie, Moscova a început în mod logic să-și crească vânzările de combustibili fosili cu Asia, în special China și India. De la invazia Ucrainei, Rusia a devenit principalul furnizor de petrol al Chinei, înlocuind Arabia Saudită. Este adevărat că, pe termen scurt și mediu, capacitatea de transfer va limita volumul de combustibili fosili care îi poate vinde Rusia Chinei. Rusia are în prezent doar o singură rută de petrol pe uscat către China, conducta ESPO iar singura conductă de gaz în funcțiune este “Puterea Siberiei“. Vânzările de petrol și gaze prin conducte sunt completate de rute maritime către China continentală. În anii următori, China și Rusia vor face fără îndoială investiții substanțiale pentru a extinde transportul de petrol și gaze între cele două țări, permițând mai bine Rusiei să fie principalul furnizor de combustibili fosili al Chinei. Chinezii vor putea probabil să-și reducă dependența de transporturile de combustibili fosili din Orientul Mijlociu, care trebuie să treacă prin puncte navale vulnerabile, cum ar fi strâmtoarea Malacca.

Relațiile energetice mai strânse dintre China și Rusia îi vor ajuta să-i apropie ca aliați strategici „fără limite”. Având în curtea sa un furnizor de energie dedicat, China va obține inevitabil mai multă flexibilitate strategică pentru a se infrunta cu Statele Unite și aliații săi regionali din Indo-Pacific.

De asemenea, Rusia și-a crescut foarte mult afacerile cu India de la invazia Ucrainei. Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, „India a fost principalul cumpărător al mărfurilor din Atlantic pe care Europa nu le mai dorește”. Înainte de a invada Ucraina, India nu cumpăra aproape deloc petrol din Rusia. Acum importă peste 760.000 de barili pe zi. Creșterea vânzărilor de combustibili fosili din Rusia către India va fi în detrimentul eforturilor Statelor Unite de a continua să atragă Delhi pe o orbită mai apropiată de țările democratice din regiunea Indo-Pacific.

De fapt, India – cea mai mare democrație din lume – a adoptat o poziție neutră față de invazia Ucrainei de către Rusia. La ONU, India s-a abținut de la voturile care au condamnat invazia rusă a Ucrainei refuzând să dea vina pe Rusia pentru atac. Pe lângă o relație nouă și în creștere de aprovizionare cu energie, Rusia a fost de mult timp, principalul furnizor de arme pentru forțele armate indiene. Important este că Delhi rămâne recunoscător pentru sprijinul de lungă durată al Rusiei pentru Kashmir. Răspunsul indian la războiul ruso-ucrainean subliniază realitatea că India probabil nu se va integra pe deplin în alianța Quad (Australia, India, Japan și Statele Unite). Dacă China este suficient de inteligentă pentru a evita luptele de la granița cu India, impulsul Indiei de a se implica mai mult în Quad ar putea scădea.

India nu a fost singura care s-a abținut de la rezoluția Adunării Generale a ONU de a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei. Două treimi din populația lumii trăiește în țări care s-au abținut să denunțe Rusia. Chiar și vecinul Stalelor Unite, Mexic a refuzat să condamne Rusia sau să se alăture sancțiunilor economice.

Acestea sunt realități strategice dificile de absorbit de Occident. După invazia rusă, democrațiile occidentale s-au unit rapid, adoptând o gamă largă de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv termene limită pentru încetarea achizițiilor de combustibili fosili din Rusia. Sancțiunile energetice ale Occidentului au avut efect de bumerang, provocând perturbări inflaționiste atât de severe încât Bruxelles-ul se luptă acum să facă față consecințelor economice. UE a anunțat chiar că se pot lua măsuri pentru a ușura sancțiunile energetice rusești pentru a ajuta la stabilizarea piețelor energetice. În timp ce Occidentul se plânge că Rusia șantajează Europa cu exporturile de petrol și gaze, realitatea este că Bruxelles și Washington au fost primele care au ridicat sabia energetică atunci când și-au anunțat intenția de a reduce achizițiile rusești de combustibili fosili.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading