Intenționează OPEC+ să influențeze alegerile din SUA?

by | 9 Oct 2022 | Extern

Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și partenerii săi (OPEC+) a decis, miercuri, să reducă producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din consumul mondial de țiței. Decizia va fi pusă în aplicare începând cu 1 noiembrie 2022, cu o săptămână înainte de alegerile „midterms” din Statele Unite, ce vor avea loc pe 8 noiembrie.

Prin această decizie, statele OPEC+ dau o replică dură președintelui SUA, Joe Biden, care ceruse, în special Arabiei Saudite, care domină deciziile OPEC, să crească producția de țiței, pentru a determina o scădere a prețului internațional al petrolului.

Relațiile dintre Arabia Saudită și SUA s-au deteriorat după ce Central Intelligence Agency (CIA) l-a acuzat pe Prințul Mohammed bin Salman (MBS) că ar fi responsabil de uciderea jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi, în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia. În campania prezidențială din 2020, Joe Biden a promis că va acționa astfel încât cei din guvernul saudit „să plătească prețul și să devină o paria, ceea ce sunt de fapt în realitate.”

După creșterea accelerată a prețurilor la pompă în Statele Unite, ca urmare a sancțiunilor impuse de Washington asupra importurilor de țiței rusesc, pe 15 iulie 2022, președintele Biden a încercat să restabilească relațiile cu MBS, astfel încât Arabia Saudită să crească producția de petrol și să determine o scădere a prețurilor. Atunci MBS a dispus o creștere a producției cu 100.000 de barili pe zi, ceea a fost considerat de analiști un  răspuns mai degrabă jignitor la solicitarea președintelui Biden.

Decizia OPEC+ de săptămâna trecută de a reduce producția cu 2 milioane de barili/zi este privită ca o aliniere a acestor state față de interesele Rusiei, care va obține mai multe venituri în urma creșterii prețurilor la carburanți.

Pe de altă parte, nu pare deloc întâmplător faptul că decizia OPEC+ va intra în vigoare cu doar o săptămână înainte de alegerile din SUA, ceea ce cu siguranță va influența negativ opiniile americanilor față de administrația Biden și față de democrați.

În încercarea de a preveni acest efect, Washington-ul a anunțat că va scoate cantități mari de țiței din rezervele de stat pentru a contrabalansa cotațiile în creștere ale prețului barilului și pentru a diminua astfel impactul resimțit la pompă de către consumatorul american.

Statele OPEC sunt Algeria, Angola, Guineea Ecuatorială, Gabon, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Congo, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Venezuela.

OPEC+ include încă zece state, pe lângă cele din organizația principală: Azerbaidjan, Bahrain, Brunei, Kazahstan, Malaezia, Mexic, Oman, Rusia, Sudan-ul de Sud și Sudan.

Etichete: alegeri | OPEC

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading