Interpretul afgan care l-a salvat pe Biden în 2008 în Afganistan uitat la Kabul: “Salvați-mă pe mine!”

by | 3 Sep 2021 | Extern

Deși SUA și-au încheiat misiunea în Afganistan la 31 august, mii de cetățeni afgani care au colaborat în ultimele două decenii cu Washingtonul nu au reușit să părăsească țara, rămânând captivi ai unui regim controlat de forțele talibane.

Printre afganii care au colaborat cu guvernul SUA în ultimii ani se numără și Mohammed, un interpret care în urmă cu peste un deceniu l-a salvat pe actualul președintele american, Joe Biden, după ce elicopterul în care acesta se afla a fost forțat să aterizeze din cauza unei furtuni de zăpadă. Acum, Mohammed îi cere liderului de la Casa Albă să îl salveze pe el și pe familia lui, scoțându-i din Afganistan, potrivit unei declarații pe care cetățeanul afgan a făcut-o pentru The Wall Street Journal.

În 2008, pe când avea 36 de ani, Mohammed era un interpret pentru armata SUA. Într-o zi friguroasă de februarie, acesta a sărit în ajutor când două elicoptere ale armatei americane Black Hawk au aterizat de urgență într-o vale din Afganistan, în timpul unei furtuni de zăpadă, după cum au relatat veteranii armatei americane la acea vreme. La bord se aflau trei senatori americani:

  • Joe Biden, actualul Președinte al SUA
  • John Kerry, fostul Secretar de stat al SUA
  • Chuck Hagel, fostul Secretar al apărării din SUA

Călătoria în Afganistan a fost una dintre numeroasele călătorii în străinătate pe care cei trei senatori le-au făcut împreună în acea perioadă.

Echipajul de la bordul elicopterului a trimis un apel urgent de ajutor către baza americană Bagram. Mohammed a auzit solicitarea pentru ajutor și a sărit imediat într-un Humvee alături de un militar american din Divizia 82 Aeriană. Cei doi au condus prin munții din apropiere pentru a-i salva pe oficialii americani, conform relatărilor lui Brian Genthe, colegul de drum al lui Mohammed în misiunea de salvare, care după ce a revenit în SUA s-a alăturat Gărzii Naționale din Arizona.

Mohammed a stat de pază împreună cu alți câțiva soldații afgani pe o parte a elicopterelor, în timp ce membrii Diviziei 82 Aeriană protejau cealaltă parte. Când localnicii curioși se apropiau prea mult de elicoptere, Mohammed folosea un megafon pentru a le spune să plece. Operațiunea de salvare a celor trei senatori americani a durat 30 de ore și s-a desfășurat în condiții vitrege, până când elicopterele au putut fi ridicate de la sol, iar soldații s-au întors la baza din Bagram.

„Domnule președinte, salvați-mă pe mine și pe familia mea”, a declarat Mohammed pentru The Wall Street Journal. Acesta le-a cerut jurnaliștilor americani să nu-i fie folosit numele complet, pentru că încă se ascunde în Kabul. „Vă rog să nu mă uitați aici”, a mai făcut apel Mohammed la Joe Biden, omul pe care l-a salvat în trecut.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading