Întoarcere în timp: Rusia legalizează pirateria de proprietate intelectuală

by | 18 Mar 2022 | Extern

Guvernul rus a decis ca drepturile de proprietate intelectuală să nu fie plătite deținătorilor de brevete din „țări neprietenoase”, care includ, printre altele, pe toți cei 27 de membri ai UE.

Conform dreptului internațional, neplata drepturilor titularului de brevet este considerată piraterie de proprietate intelectuală.

Rusia a adoptat o listă de „țări inamice” care include toate cele 27 de țări membre UE plus Monaco, Elveția, Norvegia, Islanda și San Marino, Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia, Elveția, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Singapore, Taiwan, Micronezia.

Din Balcanii de Vest sunt incluse Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord, dar nu și Serbia, o țară candidată la UE care a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei și continuă să întrețină legături amicale.

Potrivit Rossiysaka Gazeta, prim-ministrul Mihail Mishustin a semnat un decret conform căruia se fac modificări în metodologia de determinare a despăgubirii plătite titularului dreptului atunci când se decide să folosească invenția fără acordul titularului.

Potrivit documentului, în ceea ce privește deținătorii de brevete din „țări neprietenoase”, suma plății este de 0% din veniturile reale din producția și vânzarea de bunuri, prestarea muncii și prestarea de servicii, dacă invențiile relevante, modelul de utilitate sau design industrial sunt folosite pentru aceasta.

Aceasta amintește de perioada comunistă când în Rusia ca și în România sau alte țări comuniste era la ordinea zilei să se fure patente sau să se pirateze oficial muzică, Altfel, de unde casetele cu Elvis, Abba, Modern Talking etc? Mașini, electrocasnice, mașini industriale erau copiate după planuri furate sau inginerie inversă apoi produse local și vândute populației.

Potrivit rapoartelor anterioare din presa rusă, guvernul rus a lucrat la diferite măsuri pentru a răspunde sancțiunilor occidentale adoptate ca răspuns la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

S-a raportat că una dintre aceste măsuri ar putea fi abolirea răspunderii penale și administrative pentru utilizarea software-ului piratat „din țările care susțin sancțiuni”.

Conform primelor contrasancțiuni rusești raportate până acum, Rusia ar achita orice datorii către entități din „țările neprietenoase” doar în ruble. Moneda rusă își pierde din valoare cu o viteză extraordinară din cauza sancțiunilor occidentale.

Etichete: Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading