Iran, unde drepturile femeilor sunt sever restricționate, ales în Comisia ONU pentru Condiția Femeilor

by | 22 Apr 2021 | Extern

Iranul a fost ales luni în Comisia Națiunilor Unite pentru Condiția Femeilor pentru un mandat de patru ani, împreună cu China, Japonia, Liban și Pakistan. Capul Verde, Egipt, Mauritania și Tunisia și Costa Rica, Panama, Trinidad și Tobago au fost, de asemenea, alese în comisie pentru mandate de patru ani.

Comisia pentru Condiția Femeilor este „campionul mondial pentru egalitatea de gen”, potrivit organizației. Acționează pentru a dezvolta și a susține standarde în care toate femeile își pot exercita drepturile omului. Comisia se concentrează pe problemele pe care le consideră fundamentale pentru egalitatea femeilor și încearcă să promoveze progresul femeilor la nivel mondial.

Drepturile femeilor sunt sever restricționate în Iran (și în Pakistan), a raportat Human Rights Watch (HRW), spunând că se confruntă cu „o discriminare gravă” pe o varietate de probleme, inclusiv căsătoria, divorțul și custodia copilului. Femeile au fost închise pentru că s-au pronunțat în favoarea drepturilor femeilor, a raportat HRW.

Violența domestică, violul conjugal, căsătoria timpurie și forțată sunt infracțiuni pe care autoritățile iraniene nu au reușit să le criminalizeze, potrivit Amnesty International. Aceste infracțiuni și alte violențe bazate pe gen împotriva femeilor rămân răspândite în țară, potrivit Amnesty International.

De asemenea, autoritățile nu au reușit să ia măsuri împotriva bărbaților care își ucid soțiile sau fiicele, iar vârsta legală pentru căsătorie este de 13 ani, deși bărbații pot obține permisiunea de a-și căsători fiicele și nepoatele lor mai devreme, a declarat Amnesty International.

„Alegerea Republicii Islamice Iran pentru a proteja drepturile femeilor este ca și cum ai face un incendiator în șeful pompierilor din oraș”, a declarat Hillel Neuer, directorul executiv al UN Watch. „Este absurd – și reprobabil moral”.

„Aceasta este o zi neagră pentru drepturile femeilor și pentru toate drepturile omului”, a spus Neuer.

„Persecuția Iranului împotriva femeilor este cruntă și sistematică, atât în ​​drept, cât și în practică. Secretarul general al ONU a raportat despre „discriminarea persistentă a Iranului împotriva femeilor și fetelor”, a spus Neuer.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading