Iranul dezvăluie o bază aeriană subterană

by | 9 Feb 2023 | Extern

Pe 7 februarie cu câteva zile înainte de aniversarea a 44 de ani de la Revoluția Islamică din 1979, Iranul a dezvăluit o  bază aeriană subterană – Eagle (Oqab) 44.

Baza aeriană tactică poate găzdui și pregăti pentru misiuni diverse avioane – avioane de luptă, bombardiere și drone. Baza subterană are construite diferite secțiuni – zonă de alertă, post de comandă, hangare pentru avioane de război, centru de reparații și întreținere, echipamente de navigație, aeroport și rezervoare de combustibil”, a informat agenţia de ştiri semi-oficială a Iranului Tasnim .

Se pare că avioanele staționate în prezent în interiorul bazei sunt echipate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Instalația subterană este  capabilă să primească noi livrări de avioane și să le pregătească pentru luptă. La mijlocul lunii ianuarie, un oficial iranian a dezvăluit că în martie, țara va primi mai multe avioane Sukhoi Su-35 de fabricație rusă, fiind primele aparate de vânătoare achiziționate de Teheran dupa anii 1990.

Deschiderea bazei Oqab 44 face parte dintr-un progres considerabil a industriei iraniane de apărare, Iranul crescând cooperarea militară cu Moscova devinind și un stat capabil să exporte echipament militar.

Echipamentele de apărare al Iranului a „găsit mulți solicitanți” în întreaga lume, a declarat generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri comandantul armatei la inaugurarea bazei subterane.

Consilierul șef al Iranului pentru afaceri militare, generalul-maior Rahim Safavi, a confirmat pe 18 octombrie 2022 că 22 de națiuni au trimis cereri de achiziție de drone de atac iraniene, inclusiv Armenia, Algeria, Serbia, Tadjikistan și Venezuela.

De asemenea, a fost confirmat că dronele iraniene trimise in Rusia au fost folosite împotriva forțelor ucrainene în războiul dintre Moscova și Kiev.

Drept urmare, SUA și-au exprimat îngrijorarea sporită față de programul de inarmare al Iranului impunând noi sancțiuni care vizează industriile de producătoare de armament.

Etichete: Iran

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading