Israelul este responsabil pentru atacul cu drone asupra fabricii de arme iraniene

by | 31 Jan 2023 | Extern

Israelul a efectuat un atac cu drone asupra unei fabrici de muniție din Iran în acest weekend, a informat The Wall Street Journal, citând surse oficiale americane care cunosc operațiunea.

Lovitura a avut loc în timp ce SUA și Israelul continuă să discute modalități de limitare a influenței Iranului în regiune și în alte părți ale lumii. Se speculează că Iranul furnizează Rusiei drone pentru atacuri în Ucraina.

Iranul a spus că atacul asupra unei instalații militare din orașul Isfahan a fost dejucat, doar acoperișul suferind pagube minore, potrivit BBC.

„Una dintre cele trei drone care atacau complexul de producție de echipamente de apărare din Isfahan a fost doborâtă de un sistem de apărare staționat în interiorul instalației, iar alte două au explodat după ce au fost prinse de capcanele sistemul de apărare”, a raportat Agenția de Știri a Republicii Islamice (IRNA).

„Atacul nu a provocat nicio întrerupere a echipamentului și a operațiunilor complexului”, potrivit declarației Ministerului Apărării al Iranului, citată de IRNA.

Israelul nu a comentat lovitura. Surse americane spun că Israelul s-a aflat în spatele atacului în ceea ce ar fi prima lovitură asupra unei ținte iraniene în noul mandat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Nu este clar ce fel de complex militar a fost vizat în acest weekend. Speculațiile variază de la rachete, la fabricarea de drone, în timp ce agențiile de presă iraniene au descris-o drept „o fabrică de producție de muniție”.

Statele Unite nu au fost implicate în atac, spun oficialii americani.

Lovitura a fost opera Mossad, agenția de informații din Israel, au declarat oficiali înalți ai serviciilor de informații americane pentru New York Times. Potrivit oficialilor americani, lovitura cu drone asupra instalației iraniene a fost determinată de preocupările Israelului cu privire la propria apărare și securitate, nu de ideea de a împiedica Iranul să trimită arme în Rusia pentru războiul din Ucraina.

Etichete: Iran | Israel

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading