Judecătorii din Cehia desființează certificatul verde: e o forțare indirectă la vaccinare

by | 4 Feb 2022 | Extern

Curtea Administrativă Supremă a Republicii Cehe anulează folosirea certificatelor de vaccinare pentru restaurante, cluburi și hoteluri. Stabilește un termen limită de o săptămână pentru ca guvernul să reacționeze și să facă schimbările necesare.

Curtea Supremă Administrativă (CSA) a dat o altă lovitură severă măsurilor din partea Ministerului Sănătății care restricționează funcționarea restaurantelor și a locurilor de cazare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. A fost anulata o măsură extraordinară conform căreia persoanelor fără vaccinări finalizate sau după o boală li se interzicea intrarea în restauramte, cluburi, dar și în locuri de cazare pe termen scurt, conform Novinky.cz

„Măsurile nu pot avea ca scop forțarea indirectă a cetățenilor să se vaccineze”, au decis judecătorii.

Judecătorii au lăsat în vigoare măsura din 29 decembrie 2021 pentru încă o săptămână, după care aceasta va înceta să se mai aplice.

Potrivit președintelui Senatului NSS, Petr Mikeš, Ministerul pentru Restricționarea Serviciilor nu a avut sprijin pentru legea pandemiei.

Acesta a spus că nu toată lumea poate fi suspectă de infecție. Acest lucru ar fi de imaginat doar într-o situație în care întreaga Republică Cehă ar fi identificată ca un focar.

Statul nu trebuie să forțeze oamenii să se vaccineze

Instanța a mai arătat, referindu-se la argumentul ministerului, că scopul măsurii în această formă nu ar putea fi obligarea cetățenilor la vaccinări, care sunt voluntare.

„Cu toate acestea, măsura nu poate fi menită să oblige în mod indirect cetăţenii să se vaccineze. Acest lucru ar face ca vaccinarea voluntară să fie obligatorie printr-o măsură de vaccinare de urgență, deoarece persoanele nevaccinate nu ar avea de ales decât să fie vaccinate dacă ar dori să trăiască normal”, a subliniat Mikeš.

Termenul de o săptămână, care a intrat acum în vigoare, a fost abordat de instanță, având în vedere actuala situație epidemică, care, potrivit verdictului, este în mâinile executivului, nu justiției.

Trei scenarii posibile

„Ministerul are trei variante conform legislației actuale. Fie situațiaeste atât de rea încât toată lumea să poată fi considerată suspectă, fie apelează la guvern pentru a declara starea de urgență. Și, desigur, există și posibilitatea ca să nu mai fie reglementări”, a spus Mikeš.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading