Kremlinul arată cu degetul spre SUA în cazul sabotării conductelor Nord Stream

by | 3 Oct 2022 | Extern

Dezafectarea conductelor Nord Stream 1 și 2 servește intereselor SUA de a vinde mai mult gaz natural lichefiat către Europa, a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitry Peskov, citat de agenția TASS.

 „Date fiind circumstanțele, sunt anumite părți sau o anumită parte care, după dezafectarea acestor conducte, a obținut oportunitatea de a vinde mai mult din gazul său lichefiat, la un preț mai mare. Acestă parte este bine-cunoscută, respectiv Statele Unite ale Americii”, a răspuns Peskov când a fost întrebat de jurnaliști pe cine avea în minte președintele Vladimir Putin când a acuzat „anglo-saxonii” de sabotarea Nord Stream 1 și 2.

Sunt de asemenea țări care au capacitatea tehnologică-militară de a realiza un act de sabotaj de acest gen”, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Putin, adăugând că lista acestor țări este bine-cunoscută de către experți.

Peskov a precizat că sunt mai multe state europene care nu și-ar fi dorit încetarea funcționării celor două conducte de gaz.

Acestea sunt țările europene care nu au nicio sursă alternativă pentru alimentarea cu gazele naturale de care economiile lor au atât de multă nevoie. Există țări care vindeau acest gaz și care pierd oportunitatea de a vinde volume importante, precum Rusia”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai făcut trimitere la “probele certe” pe care le-ar avea Serviciul de Informații Externe al Rusiei cu privire la actul de sabotaj.

„Ați auzit declarația șefului Serviciului nostru de Informații Externe [Sergey] Naryshkin, care a vorbit de informații certe pe care ei le dețin, însă aceste informații nu sunt destinate publicării”, a spus Peskov.

Cu puțin timp înainte de conferința de presă susținută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, șeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Sergey Naryshkin, făcea următoarele precizări, într-un interviu la postul rusesc de televiziune Rossiya 1:

Continuăm să colectăm probe. Până acum avem probe indirecte. Dar datele indirecte, atât cele publicate anterior, cât și cele care nu sunt încă publice, indică, în mod clar, o urmă a Occidentului“, a spus șeful spionilor ruși.

SUA consideră că dezafectarea conductelor ajută UE

Declarațiile purtătorului de cuvânt de Moscova sunt de fapt o replică la afirmațiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care a spusese anterior că scoaterea din funcțiune a conductelor Nord Stream 1 și 2 reprezintă „o oportunitate extraordinară” pentru Uniunea Europeană de a scăpa de dependența de gazul rusesc.

„În ultimă instanță, aceasta este și o oportunitate extraordinară. Este o oportunitate extraordinară de a elimina, odată pentru totdeauna, dependența de energia rusă și, astfel, de a lua distanță față de intențiile lui Vladimir Putin de a folosi energia în scop militar pentru a-și promova planurile imperiale. Acest lucru este semnificativ și oferă o oportunitate strategică extraordinară pentru anii următori, dar în același timp suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință să ne asigurăm că toate aceste consecințe nu vor fi suportate de cetățenii din țările noastre sau din întreaga lume”, a comentat Blinken.

Până în prezent, toate părțile care s-au pronunțat asupra scoaterii din funcțiune a conductelor Nord Stream 1 și 2, au admis că, cel mai probabil, este vorba de un act de sabotaj.

Oficialii din Federația Rusă susțin că cele două conducte ar putea fi reparate, însă acest lucru depinde în primul rând de dorința europenilor de a relua alimentarea cu gaze rusești.

Etichete: Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading