Liz Truss devine al treilea prim-ministru femeie al Marii Britanii

by | 6 Sep 2022 | Extern

Ieri după-amiază, a fost anunțat rezultatul cursei pentru înlocuirea lui Boris Johnson. Liz Truss l-a învins pe Rishi Sunak la votul final, acordat de membri conservatori, cu o marjă de 57% la 43%. Truss va servi acum ca al 56-lea Prim Lord al Trezoreriei Marii Britanii.

Având în vedere recesiunea care se profilează, prețurile continand să depășească bugetele gospodăriilor engleze, cei doi candidați și-au petrecut ultimele șase săptămâni prioritându-și planurile economice. A devenit o competiție clară între preocuparea lui Sunak de a se concentra pe îmblânzirea inflației și a datoriilor publice și concentrarea lui Truss pe stimularea creșterii economice, chiar reduceri de impozite finanțate de deficit. Conservatorii s-au bucurat de această ultimă platformă de politică, care, în consecință, va fi implementată de acum până la următoarele alegeri generale din 2024.

Prima provocare a lui Truss, așa cum recunoaște ea, este să abordeze inflația în general și creșterea facturilor la energie în special. Ea a promis un anunț în termen de o săptămână de la instalarea în scaunul prim-ministru, dar nu a precizat cum intenționează exact să pregateasca țara pentru iarnă. Între timp, Partidul Laburist al lui Sir Keir Starmer a fost mult mai clar, promițând să înghețe complet facturile la energie. Indiferent dacă o astfel de mișcare este înțeleaptă sau fezabilă din punct de vedere fiscal, are avantajul de a fi simplă, directă și neevazivă. În calitate de nou prim-ministru, Truss trebuie acum să asorteze acest lucru cu o politică proprie. În discursul ei de victorie, ea a asigurat țara că in curand va veni cu mai multe detalii.

A doua ei provocare va fi să își îndeplinească promisiunea centrală a campaniei sale: reduceri de taxe, finanțate prin creșterea deficitului bugetar cu 30 de miliarde de lire sterline pentru a stimula creșterea economică.

Provocarea numarul trei va fi razboiul din Ucraina; va continua să sustină material și militar guvernul de la Kiev sau va cauta calea mai pacifista, de a pune capat unui conflict care ar putea produce cat de curand miscari de protest puternice peste tot in Europa.

Etichete: Marea Britanie

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading