Majoritatea slovacilor ar vrea ca Rusia să câștige războiul cu Ucraina

by | 21 Sep 2022 | Extern

Mai mult de jumătate dintre slovaci ar saluta victoria militară a Rusiei asupra Ucrainei, arată un nou sondaj reprezentativ numit „Ce mai faci Slovacia?” Sondajul a fost realizat de agențiile MNFORCE și Sesame și de Academia Slovacă de Științe.

Cei chestionați au trebuit să răspundă la sondaj folosind o scală de 10 puncte, conform căreia 1 înseamnă o victorie clară pentru Rusia și 10 pentru Ucraina.

Aproximativ o cincime dintre respondenți au spus că își doresc o victorie clară pentru Rusia, mai mult de jumătate spunând că sunt înclinați către o victorie a Rusiei.

Între timp, doar o treime au spus că tind spre Ucraina și doar 18% nu și-au exprimat nicio preferință.

Diviziunile sunt clar vizibile la nivel de partid. De exemplu, majoritatea covârșitoare a alegătorilor din SMER-SD (social-democrați) a fostului prim-ministru Robert Fico sunt de partea rusă.

Fico este un oponent vocal al sancțiunilor anti-ruse și chiar a sărbătorit aniversarea Revoltei Naționale Slovace alături de ambasadorul Rusiei. SMER-SD este încă membru al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE).

Vezi și:  Potrivit majorității populației, UE acordă României mai puține drepturi decât impune obligații

În ceea ce privește diferențele geografice, doar populația din Bratislava are o majoritate de oameni care își dorește ca Ucraina să câștige.

Slovacia este de multă vreme una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, alături de Bulgaria.

Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci au avut o opinie favorabilă față de președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, doar bulgarii îl apreciau mai mult pe Putin (75%).

În februarie 2022, înainte de invazie, 44% dintre slovaci au dat vina pe NATO și SUA pentru tensiunea de la granițele cu Ucraina, în timp ce doar 33% au dat vina pe Rusia.

În ceea ce privește apartenența la NATO, doar 45% au susținut-o în sondajul din 2021. Imediat după invazie, sprijinul a crescut, dar a început să scadă din nou recent.

Întrebare:

Cum ai vrea să se încheie războiul din Ucraina? (link)

1. Cu o victorie clară a Rusiei (rosu)

.

.

.
10. Cu o victorie clară a Ucrainei (albastru)

Nu stiu (gri)

Etichete: Slovacia | sondaj

Ultimele știri

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading