Majoritatea slovacilor ar vrea ca Rusia să câștige războiul cu Ucraina

by | 21 Sep 2022 | Extern

Mai mult de jumătate dintre slovaci ar saluta victoria militară a Rusiei asupra Ucrainei, arată un nou sondaj reprezentativ numit „Ce mai faci Slovacia?” Sondajul a fost realizat de agențiile MNFORCE și Sesame și de Academia Slovacă de Științe.

Cei chestionați au trebuit să răspundă la sondaj folosind o scală de 10 puncte, conform căreia 1 înseamnă o victorie clară pentru Rusia și 10 pentru Ucraina.

Aproximativ o cincime dintre respondenți au spus că își doresc o victorie clară pentru Rusia, mai mult de jumătate spunând că sunt înclinați către o victorie a Rusiei.

Între timp, doar o treime au spus că tind spre Ucraina și doar 18% nu și-au exprimat nicio preferință.

Diviziunile sunt clar vizibile la nivel de partid. De exemplu, majoritatea covârșitoare a alegătorilor din SMER-SD (social-democrați) a fostului prim-ministru Robert Fico sunt de partea rusă.

Fico este un oponent vocal al sancțiunilor anti-ruse și chiar a sărbătorit aniversarea Revoltei Naționale Slovace alături de ambasadorul Rusiei. SMER-SD este încă membru al Partidului Socialiștilor Europeni (PSE).

În ceea ce privește diferențele geografice, doar populația din Bratislava are o majoritate de oameni care își dorește ca Ucraina să câștige.

Slovacia este de multă vreme una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, alături de Bulgaria.

Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci au avut o opinie favorabilă față de președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, doar bulgarii îl apreciau mai mult pe Putin (75%).

În februarie 2022, înainte de invazie, 44% dintre slovaci au dat vina pe NATO și SUA pentru tensiunea de la granițele cu Ucraina, în timp ce doar 33% au dat vina pe Rusia.

În ceea ce privește apartenența la NATO, doar 45% au susținut-o în sondajul din 2021. Imediat după invazie, sprijinul a crescut, dar a început să scadă din nou recent.

Întrebare:

Cum ai vrea să se încheie războiul din Ucraina? (link)

1. Cu o victorie clară a Rusiei (rosu)

.

.

.
10. Cu o victorie clară a Ucrainei (albastru)

Nu stiu (gri)

Etichete: Slovacia | sondaj

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading