Marea Britanie intenționează să sprijine Polonia dacă decide să trimită MIG-uri în Ucraina

by | 8 Mar 2022 | Extern

Secretarul britanic al Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, a declarat marți că va sprijini Polonia dacă țara decide să furnizeze avioane Ucrainei.

Vorbind pentru Sky News, Ben Wallace a spus că va „fi alături de Polonia” în calitate de coleg NATO dacă țara va alege să ofere Ucrainei avioane MIG.

Declarațiile lui Wallace au venit pe fondul unor informații potrivit cărora Polonia se gândește să furnizeze avioane MiG-29 Ucrainei și este în discuții cu Washington pentru a le înlocui cu avioane americane.

„Polonia va înțelege că alegerile pe care le face nu numai că vor ajuta în mod direct Ucraina, ceea ce este un lucru bun, dar o poate aduce pe linia directă a focului din țări precum Rusia sau Belarus”, a spus Wallace.

“Va trebui să calibreze asta. Aceasta este o responsabilitate foarte mare pe umerii președintelui Poloniei și, într-adevăr, a ministrului apărării”.

„Deci, nu este pentru mine să spun care este alegerea lor. Dar eu, în calitate de coleg NATO, trebuie să subliniez că voi sprijini Polonia”.

Se pare că Polonia și SUA sunt în discuții cu privire la trimiterea de avioane de război în Ucraina, iar Varșovia caută o garanție pentru furnizarea de avioane de luptă americane.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o cerere într-un apel video cu parlamentarii americani sâmbătă trecută și le-a spus că Ucraina are nevoie de o zonă de excludere a zborului impusă de NATO sau de furnizarea de mai multe avioane de război.

Cu toate acestea, rapoartele au fost respinse pe contul oficial de Twitter al Cancelariei Primului Ministru al Poloniei.

„Polonia nu își va trimite avioanele de luptă în Ucraina și nu va permite să-i fie folosite aeroporturile”.

Cu câteva zile în urmă, Parlamentul Ucrainei a anunțat pe contul oficial de Twitter că are asigurate avioane de luptă de la mai mukte țări NATO:

  • Bulgaria (MiG-29) – 16 buc
  • Bulgaria (Su-25) – 14 buc
  • Poland (Mig-29) – 28 buc
  • Slovakia (Mig-29) – 12 buc

Ulterior însă atât NATO cât și oficialii acelor țări au negat că ar intenționa să trimită avioane militare.

Etichete: ajutor | Polonia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading