Marea majoritate a francezilor regretă realegerea lui Macron, 69% cred că a fost un lucru rău pentru Franța

by | 27 Apr 2023 | Extern

Aproape 7 din 10 cetățeni francezi cred că realegerea lui Emmanuel Macron a fost dăunătoare Franței, a dezvăluit un sondaj realizat de Institutul Elabe pentru BFM TV, 69% dintre respondenți consideră că al doilea mandat prezidențial al lui Macron a fost un „lucru rău”, în creștere cu 14 puncte procentuale față de cel mai recent sondaj de acest gen, acum un an. Doar 30% dintre cetățenii francezi consideră că al doilea mandat al lui Macron este un „lucru bun”, în timp ce 1% nu știu.

Cele mai populare cuvinte pentru a descrie președinția franceză din ultimul an au conotații negative. „Dezacord” a fost cel mai des folosit de 44 la sută dintre respondenți, urmat îndeaproape de „dezamăgire” cu 42 la sută. Au urmat „furia” și „ostilitatea” cu 39 la sută, respectiv 26 la sută. Termenii pozitivi, inclusiv „respect”, „sprijin” și „simpatie” au fost folosiți de 13%, 10% și respectiv 7% dintre respondenți.

Aproape un sfert dintre alegătorii francezi care l-au susținut pe Macron în primul tur al alegerilor prezidențiale și 40% dintre cei care l-au votat în al doilea tur împotriva Marinei Le Pen, consideră președinția sa „dezamăgitoare” până în prezent.

Al doilea mandat al președintelui francez a fost afectat de controverse, cu indignare publică deosebită față de decizia administrației de a ocoli votul parlamentar privind reforma extrem de nepopulară a pensiilor, care ar duce la creșterea treptată a vârstei de pensionare în Franța în următorii șapte ani, de la 62 la 64.

Macron și-a asigurat un al doilea mandat învingând-o pe Le Pen, asigurând 58,5% din voturi față de 41,5% a lui Le Pen. Un alt sondaj recent a dezvăluit că președintele francez ar pierde confortabil în fața lui Le Pen dacă alegerile ar fi reluate astăzi. Sondajul spune Le Pen ar câștiga cu 55% din voturi, față de 45% pentru Macron.

Etichete: Franța | sondaj

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading