Normalitate rară: Premiile Nobel nu se vor acorda în funcție de gen sau rasă

by | 12 Oct 2021 | Extern

Goran Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, for care decernează anual premiile Nobel, a declarat că nu vor fi introduse cote de gen sau etnie în criteriile de acordare a distincţiilor, relatează BBC, potrivit News.ro.

Hansson a spus că Academia vrea ca oamenii de ştiinţă să câştige „pentru că au făcut cea mai importantă descoperire”.

De la prima ediţie, în 1901, până în prezent, 58 de femei au fost laureate cu premii Nobel.

Jurnalista Maria Ressa a fost singura laureată anul acesta, fiindu-i acordat Premiul Nobel pentru Pace, alături de jurnalistul rus Dmitri Muratov.

Cercetătoarea Marie Curie a fost prima femeie laureată cu Nobel şi rămâne singura care a primit distincţia de două ori – pentru Fizică (1903) şi Chimie (1911).

„Este trist că sunt atât de puţine femei laureate cu Nobel şi asta reflectă condiţiile inechitabile în societate, mai ales în trecut, dar care încă există. Şi sunt mult mai multe de făcut”, a declarat Hansson pentru AFP.

Industriaşul şi chimistul suedez Alfred Nobel a lăsat prin testament, în 1895, cu un an înaintea morţii, înfiinţarea unor premii care să îi poarte numele.

„Am decis că nu vom avea cote pentru gen sau etnie”, a adăugat el, precizând că decizia „este în conformitate cu ultimul testament al lui Alfred Nobel”.
„În final, acordăm premiul celor pe care îi considerăm cei mai merituoşi, celor care au avut cele mai importante contribuţii”, a mai afirmat Hansson.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading