Noua Zeelandă, ultima țară care renunță la politica “zero covid”, admite să trăiască cu virusul

by | 6 Oct 2021 | Extern

Un lockdown controversat întins pe peste 7 săptămâni a nemulțumit populația celui mai mare oraș al Noii Zeelande, Auckland, dar nu și-a atins scopul, acela de a stopa răspândirea coronavirusului, în varianta lui mai contagioasă – Delta.

Luni, șefa guvernului, Jacinda Ardern, a admis înfrângerea și a semnalat o tranziție către o viitoare coexistență cu virusul, pe măsură ce populația este vaccinată, o abordare aleasă și de alte țări din regiune, printre care Australia sau Singapore, dar nu și de China, cel puțin deocamdată, scriu New York Times și CNN.

În contextul criticilor tot mai puternice, Ardern a negat că strategia autorităților ar fi cea zero Covid, afirmând în schimb că acestea au dorit eliminarea „agresivă” a virusului.

Ea a mai anunțat că măsurile de carantină stricte vor fi eliminate după ce 90% din populația eligibilă este vaccinată anti-Covid.

„Este clar că perioada îndelungată de restricții puternice nu ne-a adus la zero cazuri. Dar este ok (…) eliminarea a fost importantă fiindcă nu am avut vaccinuri. Acum avem. Așa că putem să începem schimbarea modului în care facem lucrurile”, a mai declarat aceasta.

Locuitorii din Auckland vor putea să își părăsească locuințele începând de miercuri însă adunările vor fi limitate în continuare la doar 10 persoane. De asemenea, magazinele cu amănuntul, sectorul HoReCa și birourile vor rămâne închise. Ardern a spus că aceste restricții vor fi relaxate treptat în mai multe faze.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în Auckland pentru a cere „libertate de mișcare”. Nu au existat acte violență sau arestări. De asemenea, au fost programate mitinguri și în capitala Wellington și Christchurch.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading