Un bărbat din Noua Zeelandă care a murit în urma unei răni împușcate este considerat deces cauzat de coronavirus până la finalizarea anchetei.

Robert Hart, bărbatul de 40 de ani care a murit pe 5 noiembrie după ce ar fi fost împușcat în Auckland, a fost testat pozitiv post-mortem pentru coronavirus, potrivit unui raport care a citat poliția.

„Un deces suplimentar în Auckland a fost adăugat astăzi la cifrele naționale de Covid-19”, a declarat Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă. „Moartea acestei persoane face obiectul unei anchete a poliției și Ministerul nu va mai comenta în această etapă”.


„Autoritățile sanitare pot testa o persoană decedată pentru COVID-19 dacă cauza morții nu este clară și dacă există o anumită îngrijorare că COVID-19 ar fi putut fi implicat, de exemplu, atunci când există o legătură cu un caz cunoscut sau se ia în considerare. simptome înainte de deces”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății pentru New Zealand Herald. „O persoană decedată, testată pozitiv pentru COVID-19, poate ajuta, de asemenea, oficialii de sănătate publică să identifice contacte strânse și să ia orice măsuri suplimentare, dacă este necesar.”

Se pare că a existat o schimbare în modul în care Noua Zeelandă raportează decesele care au vreo legătură cu coronavirusul, chiar dacă COVID-19 nu a fost cauza, a declarat dr. Ashley Bloomfield, directorul general al Ministerului Sănătății din țară, la un briefing.

Mulți neozeelandezi protestează împotriva mandatelor țării privind vaccinurile, măștile și restricțiile, în special cu o demonstrație în masă în fața Parlamentului din Wellington.

Noua Zeelandă a impus una dintre cele mai brutale carantine din lumea dezvoltată, în unele cazuri bînchizând zone întregi ale țării după doar un singur caz de COVID.

La începutul acestei veri, prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, l-a imitat pe cel mai înalt oficial de sănătate publică din Australia, spunându-le cetățenilor: „Nu vorbi cu vecinii tăi”.

„Rămâneți local și nu vă adunați, nu vorbiți cu vecinii voștri, vă rugăm să păstrați bulele”, a spus Ardern.

De asemenea, autoritățile din Noua Zeelandă au transmis școlilor să sune la poliție dacă personalul nevaccinat se prezintă la serviciu.