Nu există efecte nocive asupra sănătății – raport ONU la zece ani după accidentul nuclear de la Fukushima

by | 10 Mar 2021 | Extern

Pe 11 martie se împlinesc zece ani de la explozia de la Fukushima, ce a speriat serios Japonia şi lumea întreagă. Problema radiaţiilor ce mai pot persista în zonă în urma acestui accident rămâne una de actualitate.

Potrivit unui comitet de cercetători al ONU, emisiile radioactive după accidentul de la centrala nucleară japoneză nu au produs efecte negative asupra sănătăţii. Concluziile acestui raport au fost publicate marţi, la Viena, transmit agenţiile AFP, EFE.

De la raportul anterior publicat în 2013, “nu a fost documentat niciun efect nociv asupra sănătății în rândul locuitorilor din Fukushima care poate fi atribuit direct expunerii la radiații”, a declarat președintele Comitetului științific al ONU privind consecințele emisiilor radioactive (UNSCEAR), Gillian Hirth.

Radiațiile nucleare produse în urma accidentului nu au crescut riscul de cancere peste limita normală, conform raportului publicat înaintea împlinirii a zece ani de la catastrofă.

În general, raportul UNSCEAR publicat marți confirmă în mare măsură principalele constatări ale raportului anterior din 2013. Potrivit unei declarații a ONU, acesta oferă “o evaluare îmbunătățită și mai robustă a nivelurilor și efectelor radiațiilor datorate accidentului”.

Comitetul consideră că înregistrarea unei creșteri bruște a numărului de cancere ale tiroidei la copiii expuși se datorează unei îmbunătățiri a tehnicii de screening care a relevat „prevalența anomaliilor care nu au fost detectate anterior”.

Accidentul nuclear de la Fukushima – în urma unui cutremur de magnitudinea 9 care a antrenat un tsunami ce a devastat nord-estul Japoniei- a condus, în martie 2011, la emiterea unor importante emisii radioactive în aer, apă şi pe sol în regiunea centralei accidentate, situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi abandoneze domiciliul, iar aproximativ 18.000 au fost ucise în catastrofa naturală. Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986, unde s-a observat o creştere a numărului cancerelor de tiroidă.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading