Oficial SUA: China este dispusă să ofere Rusiei ajutor militar și economic

by | 16 Mar 2022 | Extern

Statele Unite le-au transmis luni aliaților din NATO și mai multor țări asiatice o informație îngrijorătoare: China și-a exprimat disponibilitatea de a oferi Rusiei ajutor militar și economic, la cererea Moscovei, pentru a-și continua războiul din Ucraina, a declarat un oficial american în timp ce înalți reprezentanți americani și chinezi s-au intâlnit la Roma, scrie Reuters.

Un oficial american a afirmat sub protecția anonimatului că mesajul trimis printr-un canal diplomatic și transmis personal de oficiali ai serviciilor de informații, a mai spus că este se așteaptă de la China să nege aceste planuri.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Roma cu principalul diplomat al Chinei Yang Jiechi, în urma avertismentului SUA pentru China, care s-ar putea confrunta cu consecințe dacă ar ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale, pe fondul unor rapoarte care au arătat că Rusia a cerut Chinei echipamente militare.

Rusia a negat rapoartele, spunând că are suficiente resurse militare pentru a-și îndeplini toate obiectivele în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a descris rapoartele drept „dezinformare”.

Dezvăluirea atât a cererii Rusiei, cât și a răspunsului Chinei face parte dintr-o strategie deliberată a oficialilor americani de a contracara dezinformarea, fiind mult mai deschis decât de obicei în privința chestiunilor legate de informații, a spus oficialul american.

Dezvăluirile au fost relativ vagi cu privire la disponibilitatea Chinei de a furniza arme Rusiei, dar oficialii serviciilor de informații erau așteptați să împărtășească mai multe detalii în timpul briefing-urilor în persoană, a spus oficialul.

Sullivan a declarat că Washington urmărește cu atenție pentru a vedea cât de departe China a oferit sprijin economic sau material Rusiei.

„Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista sigur consecințe pentru eforturile de evaziune pe scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei”, a spus Sullivan. „Nu vom permite ca acest lucru să meargă înainte și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”.

Etichete: China | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading