Oficial ucrainean: Mariupol „nu mai există” după blocada Rusiei

by | 19 Apr 2022 | Extern

„Situația de la Mariupol este teribilă și sfâșietoare din punct de vedere militar. Orașul nu mai există. Restul armatei ucrainene și un grup mare de civili sunt în principiu încercuite de forțele ruse”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba în timpul unui interviu pentru „Face the Nation” de la CBS.

Kremlinul a anunțat sâmbătă că nu există trupe ucrainene în zona urbană Mariupol, un câmp de luptă cheie în estul Ucrainei.

„Întregul teritoriu urban al Mariupolului este complet curățat de militanții grupului nazist ‘Azov’, mercenari străini și trupe ucrainene”, a scris Ministerul rus al Apărării într-o postare pe rețelele de socializare.

Aproximativ 2.500 de militari ucraineni sunt blocați în Azovstal, una dintre cele mai mari fabrici metalurgice din Europa situată în estul Mariupolului, de către trupele ruse care au înconjurat fabrica, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Mai mulți oficiali ucraineni au declarat că trupele lor se luptă în continuare la Mariupol și au sfidat termenul oferit de forțele ruse pentru a se preda.

Ministerul rus al Apărării le-a transmis ucrainienilor să se predea, spunând că cei care își depun armele vor avea „garanția de a-și păstreze viața”.

Trupele ucrainene care refuză să se predea în portul asediat Mariupol vor fi distruse, a avertizat armata rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a amenințat că va întrerupe toate discuțiile cu Rusia dacă trupele ucrainene rămase în Mariupol vor fi eliminate.

„Cu cât apar mai multe cazuri asemănătoare Borodianka, nu va exista nicio șansă ca negocierile să aibă loc”, a spus el în timpul unui interviu acordat presei ucrainene. „Distrugerea tuturor băieților noștri din Mariupol – ceea ce fac ei acum – poate pune capăt oricărui format de negocieri.”

Borodianka este o așezare urbană la aproximativ 37 de mile nord-vest de capitala ucraineană Kiev, din care forțele ruse s-au retras recent. Zelensky a spus că peste 300 de civili au fost uciși de forțele ruse, dintre care aproximativ 30 au fost executați.

Cu toate acestea, Kuleba a spus că Rusia și Ucraina nu au avut niciun contact de săptămâni întregi la nivel diplomatic.

„Singurul nivel de contact este echipa de negocieri care este formată din reprezentanți ai diferitelor instituții și membri ai parlamentului”, a spus el.

El a minimizat discuțiile de încetare a focului și a etichetat eforturile drept „consultări la nivel de experți”.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, pe care Kremlinul o numește „o operațiune militară specială”.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că până la 15 aprilie, 1.982 de civili au fost uciși și 2.651 de răniți în Ucraina de la invazia Rusiei, iar peste 4,8 milioane de oameni au fugit din țară.

Forțele ruse și-au mutat recent atenția către sudul și estul Ucrainei, unde se află teritoriile separatiste sau cele disputate. Se pare că Kremlinul intenționează să ocupe coridorul care leagă Crimeea și Donbas, Mariupol fiind un oraș cheie de-a lungul coridorului.

Cu toate acestea, o încetare a focului în această zonă pare blocată, cele două părți luând poziții ireconciliabile.

Diferența dintre cererile rusești și cele ucrainene pare de nedepășit în problema Crimeei și Donbasului; ambele zone au fost de facto ocupate de Rusia sau de separatiști pro-ruși.

Putin a cerut în mod clar ca Ucraina să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei, iar Donețk și Lugansk ca independente. Între timp, Zelenskyy a fost de acord să lase deoparte disputele pentru acele teritorii, dar a promis și că nu va renunța la ele.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading