Oficiali polonezi: Rusia suspendă livrările de gaz către Polonia

by | 27 Apr 2022 | Extern

Compania poloneză de stat de gaze naturale PGNiG a fost informată de compania rusă Gazprom că va opri livrările de gaz către Polonia de-a lungul conductei Yamal miercuri la ora 08:00, a declarat PGNiG.

Conducta de gaz natural Yamal-Europa este o conductă lungă de 4.107 kilometri (2.552 mi) care leagă zăcămintele rusești de gaze naturale din Peninsula Yamal și Siberia de Vest cu Polonia și Germania, prin Belarus (Wikipedia).

Potrivit PGNiG, oprirea livrărilor este o încălcare a contractului. Într-o declarație publicată marți, compania a spus că va lua măsuri pentru restabilirea fluxului de gaz conform contractului Yamal și că are dreptul de a cere daune pentru încălcarea contractului.

PGNiG a transmis că decizia Gazprom a fost un răspuns rusesc la refuzul Poloniei de a urma cererile recente ale Moscovei ca cumpărătorii gazului său să plătească pentru el în moneda rusă, rubla. Președintele rus a semnat un decret în acest sens la 31 martie.

„Polonia a fost amenințată de Gazprom, care a decis să oprească livrările de gaz către Polonia”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki în timpul unei vizite la Berlin.

„Polonia pregătește de multă vreme diversificarea aprovizionării cu gaz”, a declarat Morawiecki. „Vom fi capabili să protejăm economia poloneză și poporul polonez împotriva acestui pas dramatic făcut de Rusia chiar înainte de lansarea conductei baltice”, a adăugat el.

Conducta de gaz Baltic Pipe va permite transportul de gaz din Norvegia către piețele daneze și poloneze și ar trebui să fie complet operațională în octombrie anul acesta.

Morawiecki a mai spus că rezervele actuale de gaze ale Poloniei au echivalat cu 76% din capacitatea sa totală de stocare a gazelor și că acest nivel a fost mult mai mare decât în ​​majoritatea țărilor europene.

„Polonia va putea să-și folosească propriile resurse și să achiziționeze gaz din toate sursele posibile”, a adăugat el și a spus că Polonia are interconexiuni cu Germania și Republica Cehă și un terminal în Świnoujscie, nord-vestul Poloniei, care ar putea primi mai mult gaz natural lichefiat.

„Polonia este în siguranță în ceea ce privește aprovizionarea cu energie”, a declarat Morawiecki, adăugând că și industria poloneză a fost protejată. „Poate va trebui să folosim măsuri de protecție mai radicale, dar suntem bine pregătiți”, a conchis el.

Etichete: Polonia | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading