Papa a stârnit consternare la Kiev cu declarația despre „misiunea secretă” a Vaticanului

by | 3 May 2023 | Extern

Cuvintele Papei Francisc despre „misiunea secretă” a Vaticanului au provocat consternare la Kiev. Sfântul Părinte a declarat duminica trecută, în timpul vizitei de 3 zile din Ungaria, că „Vaticanul este angajat într-o misiune de menținere a păcii menită să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina”.

După cum a spus un oficial ucrainean, Kievul nu știe nimic despre „misiunea de pace” a Vaticanului, menită să pună capăt războiului.

„Sunt gata să fac orice este nevoie. O misiune este în prezent în desfășurare, dar nu este încă publică. Când va fi dezvăluit, voi da detalii”,

a spus Papa reporterilor în zborul către Vatican după pelerinajul de trei zile al lui Papa Francisc în Ungaria.

Surpriză la Kiev

În acest timp, sunt voci de la Kiev care spun că Ucraina nu știe nimic despre vreo misiune a Vaticanului. Reprezentanții președintelui Volodymyr Zelensky par surprinși de cuvintele Papei Francisc.

Într-un comentariu pentru postul american CNN, un oficial anonim cu contacte la biroul președintelui ucrainean a negat direct afirmațiile papei că Vaticanul este acum angajat într-o „misiune” de a pune capăt războiului.

„Președintele Zelensky nu a fost de acord cu astfel de discuții în numele Ucrainei. Dacă au loc negocieri, este fără știrea noastră și binecuvântarea noastră”, a spus el reporterilor.

Rolul Vaticanului

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Papa a încercat să se implice în activități menite să pună capăt acestuia. Toamna trecută, Francis a anunțat că a facilitat un schimb pe scară largă de prizonieri de război între părțile în conflict.

De asemenea, la începutul lunii februarie a acestui an, Papa și-a anunțat disponibilitatea de a „împaca” liderii Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și și-a declarat gata să se întâlnească personal cu politicienii.

Recent, Papa a vizitat Ungaria, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal. Papa a fost invitat să viziteze Ucraina de multe ori, dar a indicat întotdeauna că este gata să vină la Kiev doar dacă merge și la Moscova.

Etichete: Papa Francisc

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading