Partidul fermierilor protestatari a câștigat alegerile, șocând Olanda. Hai că se poate!

by | 17 Mar 2023 | Extern

Alegătorii olandezi au dat o lovitură de ciocan instituțiilor olandeze la alegerile regionale de miercuri, propulsând Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB) ​​să devină cel mai mare partid din Senat încă de la primele alegeri la care participă.

Când noul partid agrar de centru-dreapta BoerBurgerBeweging (Mișcarea Fermier-Cetățean) a ieșit marele câștigător. Într-o schimbare electorală șoc, partidul BBB a câștigat 17 (din 75) locuri în Senat, arată primele rezultate oficiale.

Alegerile pentru Consiliul Provincial decid reprezentanții statelor provinciale și consiliile de apă. Dar, având în vedere că consiliile locale trimit delegați la Senat, votul de ieri are o influență mai mare la nivel național. Rezultatele oferă o indicație importantă a opiniei generale a actualului guvern, deși nu sunt la fel de importante ca alegerile naționale pentru Camera Reprezentanților – care urmează să aibă loc în 2025.

Cu 15 locuri, BBB a devenit cel mai mare partid din țară, la egalitate cu coaliția Partij van de Arbeid/GroenLinks (Partidul Muncitoresc/Stânga Verde), care a luat împreună 15 locuri. Partidul VVD al prim-ministrului olandez Mark Rutte a scăzut la 10 locuri (din 12).

În cele cinci provincii în care au fost numărate toate voturile (Friesland, Overijssel, Zeeland, Drenthe și Flevoland), BBB a ieșit pe primul loc. În Overijssel și Drenthe, partidul a luat chiar peste 30% din voturi. Liderul BBB Caroline Van der Plas a fost încântată de rezultate: „Nu m-am așteptat niciodată la asta; principalul lucru este că fermierii trebuie să aibă un viitor”.

Partidul critică puternic „comenzile de la Haga” și a avertizat deja împotriva potențialelor eforturi de a-l îndepărta de la deciziile legislative prin crearea unei coaliții majoritare de stânga. Succesul BBB a venit în mare parte datorită unui val de sprijin din partea alegătorilor care în mod normal nu participă la alegeri.

Van der Plas le-a mulțumit pentru că și-au arătat sprijinul și a anunțat succesul ca o victorie pentru cetățenii tăcuți. Cu toate acestea, ea a fost nerăbdătoare să sublinieze că rezultatele au fost mai mult decât despre azot, deși a recunoscut că populația este „sătulă” de politica guvernului de a reduce poluarea agricolă.

BBB solicită „o politică realistă” în care „țara să aibă și viitor”. În mod remarcabil, alegerile au mobilizat o mulțime de oameni, deoarece se estimează că 61% dintre alegătorii olandezi au mers la vot, cea mai mare prezență la vot din ultimii 30 de ani.

Premierul olandez Mark Rutte a recunoscut că rezultatele nu au fost „victoria pe care a sperat-o”, dar a felicitat-o pe Van der Plas și a asigurat că guvernul său poate rămâne stabil în următorii ani.

„Nu mă aștept să apară imediat o problemă”, a declarat Rutte pentru presa olandeză, subliniind că anterior a putut continua să guverneze cu o minoritate în Senat. „Cabinetul este format din oameni responsabili”.

Cu toate acestea, componența Consiliului Provincial este importantă, deoarece acolo se iau decizii privind economia regională și planificarea teritoriului, inclusiv interpretarea și punerea în aplicare a politicii guvernamentale extrem de controversate privind azotul.

Etichete: alegeri | Olanda

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading