Polonia a a nunțat că reduce la jumătate finanțarea pentru refugiații ucraineni

by | 9 Mar 2023 | Extern

Refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să-și acopere jumătate din costurile de cazare începând cu luna martie, conform planurilor despre care Comisia Europeană spune că nu a fost notificată.

De la 1 martie, refugiații ucraineni care stau în Polonia mai mult de 120 de zile și locuiesc în unități de locuințe comune trebuie să-și acopere jumătate din costurile de cazare cu un plafon de 40 de zloți (8,50 EUR) pe zi. Sunt exceptate grupurile vulnerabile, inclusiv copiii, pensionarii, femeile însărcinate, părinții singuri, părinții cu copii sub 12 ani și persoanele aflate într-o situație financiară deosebit de dificilă.

Refugiații vor trebui să acopere 75% din costurile de cazare din luna mai dacă stau în Polonia mai mult de 180 de zile. Acesta va fi plafonat la 60 de zloți (12,73 EUR) pe zi.

Polonia a finanțat aproximativ 500.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului în februarie 2022 și le-a oferit facilități comune de locuințe, inclusiv cazare și masă. Pentru cei 80.000 de refugiați care se află încă în Polonia, guvernul spune că nu își mai permite să le susțină șederea în măsura în care o face acum.

Pe lângă cazare, refugiații beneficiază de alte avantaje finanțate de stat, inclusiv transport public gratuit și asistență medicală, precum și multe dintre beneficiile de asistență socială care sunt disponibile pentru cetățenii polonezi, inclusiv o alocație lunară pentru copii de 500 de zloți (107 EUR). Acestea nu vor fi afectate.

În 2022, Polonia a cheltuit aproximativ 8,36 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni în 2022, conform Perspectivelor migrației OCDE pentru 2022, citate de guvernul polonez. Astfel, Polonia a cheltuit cel mai mult pentru refugiații ucraineni, cu fonduri totalizând o treime din cheltuielile totale ale tuturor țărilor cuprinse raport.

Întrucât a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, Polonia a primit 123 de milioane de euro în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare (AMIF).

În cadrul evenimentului global „Stand Up for Ukraine”, care a strâns 9,1 miliarde EUR, „Polonia a primit 200 milioane EUR pentru a oferi primă asistență (hrană, transport și cazare temporară) celor care fug de războiul din Ucraina, pentru a crește capacitatea de gestionare a frontierelor externe precum și pentru a reduce decalajul dintre prima primire și integrarea timpurie a persoanelor strămutate din Ucraina”, a menționat Comisia.

Ca o altă explicație pentru mișcarea sa, guvernul a spus că ajutorul optim pentru refugiați nu ar trebui să dureze mai mult de un an, potrivit experților în domeniu. Oferirea de asistență i-ar demotiva și le-ar îngreuna revenirea pe piața muncii.

„Nu este interesul nimănui (…) să lipsească pe cineva de un acoperiș deasupra capului. Aceste reglementări au un caracter motivațional”, a declarat Paweł Szefernaker, ministru adjunct de interne și plenipotențiar al guvernului pentru refugiații de război.

Mișcarea Poloniei a fost criticată de Consorțiul pentru Migrație, o asociație care reunește 10 organizații care luptă pentru drepturile migranților și refugiaților.

„Guvernul ar trebui să se retragă din (introducerea) obligației pentru femeile refugiate de a participa la acoperirea costurilor de trai în unități de cazare comune”, au scris ei în raportul lor „Școala poloneză de ajutor”, publicat luna trecută.

Obligația „este incompatibilă cu legile UE care obligă statele membre să ajute persoanele cu protecție internațională. Dar, în primul rând, este inuman și absurd”, a declarat profesorul Witold Klaus, co-fondator al Migration Consortium, pentru OKO.press .

„Refugiații ar trebui să se mute din centrele comune de cazare din cauza costurilor. Dar nu au unde să meargă. Noi (în Polonia) nu avem un sistem suficient de ajutor pentru persoanele fără adăpost sau chiar apartamente la prețuri accesibile”, a spus el, explicând că deseori chiar și cei angajați nu își pot permite să închirieze un apartament.

Potrivit lui Klaus, guvernul ar trebui să lanseze inițiative care să faciliteze mutarea din centrele comune de cazare în alte locuri cofinanțate de stat.

Etichete: migrație | Polonia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading