„În alte țări, prețurile la carburanți cresc, la noi au scăzut, așa cum s-a promis”, a spus prim-ministrul Mateusz Morawiecki în cadrul unui briefing privind reducerea TVA-ului, la o benzinărie din Orlen, marți. El a subliniat că această reducere nu îi privește doar pe polonezi care au acces la cele mai ieftine produse posibile, ci și despre combaterea inflației.

TVA a fost redus la zero pentru produsele alimentare de bază, precum și pentru îngrășăminte și gaze; TVA la căldură a fost redus la 5 la sută și la 8 la sută la carburanți. Cotele mai mici de TVA urmează să fie în vigoare până la 31 iulie 2022.

Reduceri de preț

Potrivit prim-ministrului, inflația e cauzată în Polonia de mai mulți factori „COVID-19, manipulările de prețuri ale Gazprom și politica climatică iresponsabilă a Uniunii Europene”. „Acestea sunt cele trei cauze principale”, a transmis el.


Şeful guvernului polonez a subliniat că în alte ţări preţurile la combustibil au crescut recent cu 5-6 la sută. „În țara noastră, au scăzut în conformitate cu promisiunile noastre”, a subliniat el.

El a adăugat că pentru o familie obișnuită, aceasta înseamnă economisirea banilor atât de necesari. „Prețul combustibilului era înainte de 6 PLN sau 6,10 PLN, astăzi este de 5,20 PLN sau 5,30 PLN, adică. o diferență de 0,80-0,90 PLN”, a subliniat el.

  • la combustibil de la 23 la 8%
  • pentru produsele alimentare de bază până la 0%
  • pentru gaz până la 0%
  • la energie electrica – extinderea reducerii TVA la 5%
  • pentru încălzire pana la 5%
  • pentru îngrășăminte de la 8 la 0%

„Cred că prin acțiunile noastre, am reușit să menținem o creștere economică bună și să protejăm locurile de muncă, așa că acum, prin acțiunile noastre ulterioare, vom lupta în sfârșit împotriva acestei hidre inflaționiste”, a spus prim-ministrul polonez.

TVA zero la alimente

De marți, guvernul a redus și TVA-ul de la 5% la zero la produsele alimentare de bază. Prim-ministrul Morawiecki a declarat că instituțiile din subordinea guvernului verifică „dacă aceste prețuri care sunt pe rafturile magazinelor țin cont de reducerea TVA la alimente. Alimentația este unul dintre elementele care afectează inflația”, a spus șeful guvernului polonez.

El a adăugat că guvernul a decis să nu aștepte aprobarea finală din partea Comisiei Europene în această problemă, a adăugat el.

„CE acționează încet, uneori prea încet, iar inflația este aici și acum. Pentru a răspunde acestei inflații, am redus accizele, TVA-ul la gaz, electricitate, combustibili, căldură, dar și la alimente”, a subliniat el.