Polonia are de azi TVA zero sau redus la alimente, gaz, energie, carburanți, încălzire

by | 2 Feb 2022 | Extern

„În alte țări, prețurile la carburanți cresc, la noi au scăzut, așa cum s-a promis”, a spus prim-ministrul Mateusz Morawiecki în cadrul unui briefing privind reducerea TVA-ului, la o benzinărie din Orlen, marți. El a subliniat că această reducere nu îi privește doar pe polonezi care au acces la cele mai ieftine produse posibile, ci și despre combaterea inflației.

TVA a fost redus la zero pentru produsele alimentare de bază, precum și pentru îngrășăminte și gaze; TVA la căldură a fost redus la 5 la sută și la 8 la sută la carburanți. Cotele mai mici de TVA urmează să fie în vigoare până la 31 iulie 2022.

Reduceri de preț

Potrivit prim-ministrului, inflația e cauzată în Polonia de mai mulți factori „COVID-19, manipulările de prețuri ale Gazprom și politica climatică iresponsabilă a Uniunii Europene”. „Acestea sunt cele trei cauze principale”, a transmis el.

Şeful guvernului polonez a subliniat că în alte ţări preţurile la combustibil au crescut recent cu 5-6 la sută. „În țara noastră, au scăzut în conformitate cu promisiunile noastre”, a subliniat el.

El a adăugat că pentru o familie obișnuită, aceasta înseamnă economisirea banilor atât de necesari. „Prețul combustibilului era înainte de 6 PLN sau 6,10 PLN, astăzi este de 5,20 PLN sau 5,30 PLN, adică. o diferență de 0,80-0,90 PLN”, a subliniat el.

  • la combustibil de la 23 la 8%
  • pentru produsele alimentare de bază până la 0%
  • pentru gaz până la 0%
  • la energie electrica – extinderea reducerii TVA la 5%
  • pentru încălzire pana la 5%
  • pentru îngrășăminte de la 8 la 0%

„Cred că prin acțiunile noastre, am reușit să menținem o creștere economică bună și să protejăm locurile de muncă, așa că acum, prin acțiunile noastre ulterioare, vom lupta în sfârșit împotriva acestei hidre inflaționiste”, a spus prim-ministrul polonez.

TVA zero la alimente

De marți, guvernul a redus și TVA-ul de la 5% la zero la produsele alimentare de bază. Prim-ministrul Morawiecki a declarat că instituțiile din subordinea guvernului verifică „dacă aceste prețuri care sunt pe rafturile magazinelor țin cont de reducerea TVA la alimente. Alimentația este unul dintre elementele care afectează inflația”, a spus șeful guvernului polonez.

El a adăugat că guvernul a decis să nu aștepte aprobarea finală din partea Comisiei Europene în această problemă, a adăugat el.

„CE acționează încet, uneori prea încet, iar inflația este aici și acum. Pentru a răspunde acestei inflații, am redus accizele, TVA-ul la gaz, electricitate, combustibili, căldură, dar și la alimente”, a subliniat el.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading