Polonia cere oficial Germaniei despăgubiri de 1,3 trilioane dolari

by | 4 Oct 2022 | Extern

Ministrul polonez de externe a emis luni oficial o notă diplomatică Germaniei prin care cere în mod oficial 1,3 trilioane de dolari în reparații de război pentru daunele suferite de Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este posibil ca problema despăgubirilor să fi fost deja discutată între ministrul polonez de externe Zbigniew Rau și ministrul german de externe Annalena Baerbock în timpul vizitei sale de marți de la Varșovia, deși o astfel de discuție nu a fost confirmată.

Nota diplomatică poloneză solicită acțiuni urgente care să vizeze o soluționare materială complexă și finală a consecințelor invaziei și ocupării Poloniei de către Germania între 1939 și 1945, potrivit publicației poloneze TVP.

Potrivit lui Rau, problema trebuie discutată acum, iar un acord final ar trebui să includă asigurarea faptului că victimele poloneze ale războiului sunt amintite și onorate. De asemenea, solicită Germaniei să ia măsuri pentru a sensibiliza propria populație cu privire la daunele aduse de Germania Poloniei în timpul războiului.

Germania a respins deja orice pretenție conform căreia îi datorează despăgubiri Poloniei. Acesta a subliniat acordul din 1953 cu conducătorii comuniști de atunci ai Poloniei, care au renunțat la toate cererile de reparații din cauza presiunilor din partea Uniunii Sovietice, care dorea să elibereze Germania de Est de răspunderi. Cu toate acestea, Polonia susține că acordul este invalid, deoarece Polonia nu a primit niciodată o compensație echitabilă și pentru că a fost încheiat sub presiune.

Ministrul polonez de externe și alți oficiali susțin că, în ciuda acordului, Germania nu a plătit niciodată pierderile corespunzătoare pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Relația dintre Polonia și Germania trebuie să se bazeze pe adevăr și dreptate „astfel încât să putem închide capitole dureroase și să mergem înainte pe baza unei bune vecinătăți și a cooperării”, a spus Rau.

El a mai spus că decontarea ar trebui să acopere restituirea activelor care au fost preluate de germani, inclusiv cele din bănci.

Nota diplomatică emisă luni se bazează pe un raport despre pierderile suferite de Polonia ca urmare a ocupației Germaniei, care a estimat aceste pierderi la 1,3 trilioane de dolari.

Deși nu a fost considerată reparații în ochii Poloniei, țara a primit o cantitate masivă de teritoriu din ceea ce a fost cândva Germania prusacă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading