Polonia îl convoacă pe ambasadorul Franței după ce Macron l-a numit pe premierul polonez „antisemit de extremă dreaptă”

by | 11 Apr 2022 | Extern

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Poloniei a anunțat vineri că ambasadorul Franței în Polonia a fost convocat în urma declarațiilor făcute de președintele francez Macron, în care l-a atacat pe premierul polonez Mateusz Morawiecka numindu-l „antisemit de extremă dreapta”.

Anunțul de la Varșovia a venit la o zi după ce Macron — în timpul unui interviu cu ziarul Le Parisien — “la tras de urechi” pe premierului polonez, care cu câteva zile în urmă a pus la îndoială angajamentul Frantei de a pune capăt războiului din Ucraina criticând convorbirile telefonice ale lui Macron cu Putin, susținând că că nimeni nu a negociat cu Hitler.

Luni, premierul polonez a întrebat: „Dl. Președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ați primit ceva? Nu este nevoie să negociezi cu criminalii. Ai negocia cu Hitler, Stalin sau Pol Pot?

Conflictul diplomatic a escaladat apoi joi, când Macron l-a etichetat pe Morawiecka drept „antisemit de extremă-dreapta” care „interzice persoanele LGBT” acuzându-l că se amestecă în alegerile franceze, facând referire la relațiile apropiate cu principala sa rivală politică, Marine Le Pen, care potrivit unui nou sondaj, a trecut înaintea lui Macron în al doilea tur de scrutin.

În ultimele luni, prim-ministrul polonez și Le Pen sau întâlnit la summiturile de la Madrid și Varșovia, la care au participat diferite personalități din dreapta europeană pentru a discuta, printre alte subiecte, metode prin care să se opună eforturilor – conduse de guvernul liberal de stânga al Germaniei – de federalizare a Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, s-a referit vineri la remarcile lui Macron drept „de neînțeles” și le-a atribuit „emoțiilor politice care însoțesc fiecare campanie electorală”.

„A vorbi despre prim-ministrul guvernului polonez în contextul antisemitismului este, pur și simplu, o minciună, nu are nimic de-a face cu faptele”, a început Müller. „Sper că această campanie electorală din Franța se va calma puțin, iar apoi președintele Franței se va referi cu adevărat la faptele istorice.”

Etichete: Franța | Polonia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading