Polonia îl convoacă pe ambasadorul Franței după ce Macron l-a numit pe premierul polonez „antisemit de extremă dreaptă”

by | 11 Apr 2022 | Extern

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Poloniei a anunțat vineri că ambasadorul Franței în Polonia a fost convocat în urma declarațiilor făcute de președintele francez Macron, în care l-a atacat pe premierul polonez Mateusz Morawiecka numindu-l „antisemit de extremă dreapta”.

Anunțul de la Varșovia a venit la o zi după ce Macron — în timpul unui interviu cu ziarul Le Parisien — “la tras de urechi” pe premierului polonez, care cu câteva zile în urmă a pus la îndoială angajamentul Frantei de a pune capăt războiului din Ucraina criticând convorbirile telefonice ale lui Macron cu Putin, susținând că că nimeni nu a negociat cu Hitler.

Luni, premierul polonez a întrebat: „Dl. Președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ați primit ceva? Nu este nevoie să negociezi cu criminalii. Ai negocia cu Hitler, Stalin sau Pol Pot?

Conflictul diplomatic a escaladat apoi joi, când Macron l-a etichetat pe Morawiecka drept „antisemit de extremă-dreapta” care „interzice persoanele LGBT” acuzându-l că se amestecă în alegerile franceze, facând referire la relațiile apropiate cu principala sa rivală politică, Marine Le Pen, care potrivit unui nou sondaj, a trecut înaintea lui Macron în al doilea tur de scrutin.

Vezi și:  Marea majoritate a francezilor regretă realegerea lui Macron, 69% cred că a fost un lucru rău pentru Franța

În ultimele luni, prim-ministrul polonez și Le Pen sau întâlnit la summiturile de la Madrid și Varșovia, la care au participat diferite personalități din dreapta europeană pentru a discuta, printre alte subiecte, metode prin care să se opună eforturilor – conduse de guvernul liberal de stânga al Germaniei – de federalizare a Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, s-a referit vineri la remarcile lui Macron drept „de neînțeles” și le-a atribuit „emoțiilor politice care însoțesc fiecare campanie electorală”.

„A vorbi despre prim-ministrul guvernului polonez în contextul antisemitismului este, pur și simplu, o minciună, nu are nimic de-a face cu faptele”, a început Müller. „Sper că această campanie electorală din Franța se va calma puțin, iar apoi președintele Franței se va referi cu adevărat la faptele istorice.”

Etichete: Franța | Polonia

Ultimele știri

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading