Premierul Sloveniei acuză Bruxellesul că și-a depășit competențele asupra statului de drept

by | 8 Oct 2021 | Extern

Janez Janša, primul ministru al Sloveniei, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE de șase luni, a acuzat Comisia Europeană de abuzuri politice asupra statului de drept.

Într-un interviu acordat Euronews, prim-ministrul sloven a declarat că eforturile Comisiei de a face statele membre precum Polonia și Ungaria să respecte valorile fundamentale ale UE sunt „aproape de încălcarea statului de drept”.

„Avem Carta ONU a Drepturilor Omului. Avem o cartă europeană a drepturilor omului, dar în limbajul politic, în special în Parlamentul European, toată lumea poate adăuga la această listă orice vrea el sau ea ”, a spus el.

„Deci, este un termen abuzat politic și folosit pentru bătălia politică”, a spus Janša în interviul pe marginea summitului UE-Balcanii de Vest de la Brdo.

În timp ce Parlamentul European este un organism politic, în temeiul tratatului UE, Comisia Europeană ar trebui să rămână în afara bătăliilor politice, a argumentat el. Acesta fusese cazul când Comisia a fost condusă de Jean-Claude Juncker, dar s-a schimbat odată cu preluarea de către Ursula von der Leyen a adăugat: „Cred că acest lucru este aproape de încălcarea statului de drept, deoarece Comisia trebuie să fie un broker onest. ”

Comentariile lui Janša apar în momentul în care Comisia Europeană este implicată într-o dispută juridică cu Polonia, care a contestat primatul dreptului UE asupra dreptului național.

În așteptarea unei hotărâri a curții constituționale poloneze, executivul UE a suspendat eliberarea a 57 de miliarde de euro din fondurile de recuperare ale UE către Varșovia.

Janša a vizat, de asemenea, vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, care, alături de comisarul pentru justiție Didier Reynders, a devenit cea mai publică față a efortului Comisiei de a asigura respectarea statului de drept.

El a acuzat-o pe Jourova că „a emis declarații care reprezintă o încălcare clară a tratatului. Dar este susținută de presa europeană. Așa că ea continuă cu asta. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum 15 ani, cred că ea nu va rămâne membru al Comisiei timp de o săptămână. În acel moment, regulile erau clare ”, a spus Janša.

Etichete:

Ultimele știri

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading