Într-un discurs din campania electorală din 14 august, prim-ministrul suedez, socialista Magdalena Andersson a explicat:

“Poliția trebuie, fără o cauză probabilă, fără motiv, să poată percheziționa fiecare zonă rezidențială, fiecare apartament și fiecare vehicul în care membrii bandelor criminale ar putea ascunde arme.”

Propunerea a fost transmisă de SVT, televiziune deținută de stat, nefiind evidențiată propunerea de a pune capăt cauzei probabile.

Columnista Susanna Kierkegaard de la Aftonbladet, un important site național de știri, a comentat pe scurt:


“Printre altele, Andersson vrea să dea poliției autoritatea de a percheziționa depozite rezidențiale, apartamente sau mașini fără nicio suspiciune de infracțiune. Aceasta este o propunere ciudată. A da poliției o astfel de autoritate ar însemna a pune în pericol protecția legală a cetățenilor și ar risca să rănești în mod semnificativ oameni nevinovați din zonele cu tulburări sociale.”

Alte instituții de știri minimizează propunerea premierului. Aktuellt i Politiken, care este afiliat partidului social-democrat al primului ministru, se referă doar la încetarea cauzei probabile ca oferind poliției „competență extinsă” de a confisca arme ilegale de la membrii bandelor criminale.