Președintele Cehiei: Cauza crucială din spatele crizei energetice este „fanatismul ecologic”

by | 26 Aug 2022 | Extern

Potrivit președintelui Cehiei, Miloš Zeman, soluția pentru criza energetică este să nu se cedeze în fața politicii Green Deal și să se urmeze o politică externă suverană, ceea ce ar înfuria, firește, elita politică și birocratică a Uniunii Europene.

În ciuda războiului din Ucraina și a faptului ca inflația produsă de băncile centrale care au tipărit trilioane de euro în ultimii 2 ani, președintele ceh Miloš Zeman consideră cauza principală a crizei energetice ca fiind „fanatismul ecologic”.

„Fie că se numește Green Deal sau orice altceva, mă tem. Totuși, nu voi mai fi aici când vom afla unde ne va duce nebunia verde. Eliminarea mașinilor cu motoare cu ardere internă va duce la apariția unei electromobilitati mult mai solicitante. Cei mai mari consumatori de energie electrică vor fi mașinile electrice cu o autonomie scurtă și un preț ridicat”, a spus Zeman.

Potrivit lui Zeman, soluția la criza energetică este să nu cedezi în fața utopiei Green Deal. El consideră că este esențial ca problemele care afectează suveranitatea țării să nu continue să fie votate în unanimitate în Uniunea Europeană. Zeman consideră cooperarea în Grupul de la Vişegrad (din care fac parte Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) ca fiind benefică. Potrivit lui, este o prostie să-l punem la îndoială. Grupul  a împiedicat, de exemplu, introducerea obligatorie a cotelor de migrație în urmă cu câțiva ani.

„Condamn atacurile venite de la unii la Bruxelles împotriva Poloniei și Ungariei”, a menționat el.

„Să nu jucăm de-a superputerea. Să nu privim problemele centrale ale politicii noastre externe prin prisma marii puteri. Am fi ridicoli. Suntem o țară mică spre mijlocie, cu 80% din produsul nostru intern brut destinat exportului. Am exprimat întotdeauna ideea că sarcina principală a ambasadorilor noștri este să se ocupe de promovarea exportatorilor noștri pe piețele externe și, pe de altă parte, de a aduce investiții străine eficiente în Cehia”, a declarat președintele.

Zeman a criticat „gesturile provocatoare ale politicienilor municipali din Praga fără succes”, care ar fi complicat accesul exportatorilor la piața din China.

Zeman a abordat și războiul din Ucraina, despre care a spus că se datorează agresiunii ruse. Potrivit acestuia, este necesar să ne întrebăm de ce s-a produs această agresiune. Atacând Ucraina, Rusia nu câștigă nimic și pierde practic totul.

„Președintele israelian mi-a oferit o explicație plauzibilă pentru această agresiune. Mi-a spus că Putin a atacat Ucraina în legătură directa cu capitularea NATO în Afganistan”, a spus Zeman. Potrivit liderului ceh, Rusia se aștepta ca NATO să capituleze din nou. Din fericire, potrivit lui Zeman, acest lucru nu s-a întâmplat.

Zeman sprijină pe deplin furnizarea de arme către Ucraina și primirea refugiaților ucraineni în Republica Cehă; el mai crede că Cehia va participa la reconstrucția țării invadate. Cu toate acestea, ucrainenii trebuie să se aștepte la un război destul de lung și epuizant.

Etichete: Cehia | Green Deal

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading