Președintele francez Macron promite un răspuns „robust” al UE la un posibil val de migrație din Afganistan

by | 22 Aug 2021 | Extern

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat despre o posibilă creștere a migrației din Afganistan în Europa în urma preluării talibanilor și a promis că Uniunea Europeană va veni cu un plan „robust” pentru „a ne proteja” de valul de migrație.

“Trebuie să anticipăm și să ne protejăm împotriva fluxurilor migratorii neregulate semnificative care ar pune în pericol migranții și riscă să încurajeze traficul de orice fel”, a spus Macron într-o coferință televizată, potrivit France 24.

Macron a vorbit în timp ce liderii europeni s-au grăbit să răspundă la preluarea rapidă a Afganistanului, inclusiv a Kabulului, înainte de retragerea planificată a SUA pe 31 august. Macron se teme că un nou val de migrație ar putea afecta în curând regiunea. Motivul este simplu: la anul are alegeri prezidențiale iar punerea în scenă a spectacolului electoral începe de anul acesta.

Macron a declarat că Franța, împreună cu alți parteneri europeni, vor lucra la un „răspuns solid, coordonat și unit” la orice nou aflux de migranți din Afganistan. El a spus că va implica „un efort de solidaritate, armonizarea criteriilor de protecție și cooperarea cu țările de tranzit” prin care ar putea călători migranții afgani, cum ar fi Turcia.

“Europa nu își poate asuma singur consecințele”, a spus Macron.

El a subliniat rolul Consiliului de Securitate al ONU și a adăugat: „Vom face totul pentru ca Rusia, Statele Unite și Europa să poată coopera eficient, deoarece interesele noastre sunt aceleași”.

A crescut îngrijorarea că preluarea de către talibani a Afganistanului va declanșa o nouă criză migrațională similară situației din Siria, care a inițiat criza migrației din 2015 în Europa. Creșterea a copleșit țările de pe continent și, ulterior, a condus la victorii politice pentru partidele de dreapta și populiste din locuri precum Italia, Austria și Marea Britanie care au militat pentru limitarea migrației.

Macron se confruntă cu alegerile prezidențiale anul viitor și o provocare de dreapta din partea liderului naționalist Marine Le Pen.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading