Președintele Franței umilește SUA și pe Biden în privința Chinei și Taiwanului

by | 12 Apr 2023 | Extern

Președintele francez Emmanuel Macron a declanșat o furtună în acest weekend când a declarat că europenii nu caută să fie „prinși în crize care nu sunt ale noastre”, susținând în același timp că intenționează să „reducă dependența Europei de Statele Unite”, pentru a evita să fie atrași într-un conflict. între SUA și China.

POLITICO a publicat comentariile într-o lovitură majoră pentru guvernul Biden. Presa corporativă a susținut anterior că președinția lui Donald Trump ar provoca o ruptură față de aliații internaționali, dar cele mai mari probleme de politică externă au apărut, de fapt, sub Biden.

Președintele Macron a fost de multă vreme un susținător puternic al „autonomiei strategice” europene, care ar permite ca Uniunea Europeană să-și atingă scopurile militare și politice. Aceste planuri ar crea, potrivit lui Macron, o „a treia superputere” care să rivalizeze cu SUA și China.

Acest aspect a fost susținut în mod repetat de către susținătorii Brexitului, precum Nigel Farage, care a avertizat în 2015 despre intenția Europei de a se despărți de partenerul american.

Dacă o confruntare între două superputeri escaladează prea repede, a argumentat Macron,

„[europenii] nu vor avea timpul sau resursele pentru a ne finanța autonomia strategică și vor deveni vasali, însă putem construi un al treilea pol dacă avem câțiva ani. ”

„Europenii nu pot rezolva criza din Ucraina; ce putem spune în mod credibil despre Taiwan, „ai grijă, dacă faci ceva greșit, vom fi acolo”? Dacă vrei cu adevărat să crești tensiunile, acesta este modalitatea de a face asta”, a spus el.

Autonomia strategică europeană este o politică încurajată pe scară largă de regimul comunist chinez din cauza faptului că dăunează sferei globale de influență a Statelor Unite.

SUA și Europa sunt recunoscute ca aliați naturali, dar o Europă mai autonomă ar submina inevitabil atracția strategică a SUA, un pivot determinat de slăbiciunea politicii externe a lui Biden.

Europa, susține Marcon, trebuie să reziste presiunii de a deveni doar „vasalul Americii”.

Etichete: Macron

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading