Președintele nigerian: Armele destinate războiului din Ucraina ajung în Africa de Vest

by | 6 Dec 2022 | Extern

Au existat avertismente înainte ca o parte din transporturile vestice de arme către Ucraina or să ajungă pe piața neagră. Acum, președintele nigerian spune că aceste arme apar în Africa de Vest iar câțiva oameni câștigă acolo o avere.

În urmă cu jumătate de an, s-a raportat că unele arme occidentale destinate Ucrainei nici nu au ajuns pe front, ci au ajuns pe Darknet. O asemenea împrejurare i-a determinat pe americani să efectueze inspecții în țara est-europeană mai ales au existat critici publice, în special în Statele Unite, cu privire la lipsa de control asupra a ceea ce se întâmplă cu armele timise în Ucraina. În octombrie, s-a raportat că armele pentru Ucraina au ajuns în mâinile bandelor criminale din țări precum Finlanda, Suedia, Danemarca și Țările de Jos.

Dar acum președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a emis o declarație oficială în care se plânge public de fluxul de arme dinspre Ucraina către Africa de Vest. Într-o declarație oficială publicată pe site-ul prezidențial nigerian, Buhari a a cerut mai multă vigilență și o înăsprire a securității frontierei alarmat de creșterea numărului de arme și muniții provenite din războiul dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Buhari a spus: „ Din păcate, situația din Sahel și războiul înrădăcinat din Ucraina servesc drept surse importante de arme și luptători, întărind rândurile teroriste din regiunea Lacului Ciad. O parte semnificativă a armelor și muniției procurate pentru războiul din Libia continuă să-și găsească drumul către regiunea Lacului Ciad și alte părți ale Sahelului. El a continuat: „În regiune încep să pătrundă și armele destinate războiul dintre Ucraina și Rusia”.

„Acest transport ilegal în regiune a sporit proliferarea armelor de calibru mic și a celor ușoare care continuă să amenințe pacea și securitatea noastră comună în regiune. Prin urmare, este nevoie urgentă ca agențiile noastre de control la frontieră și alte servicii de securitate să colaboreze rapid pentru a opri proliferarea tuturor armelor ilegale în regiune”, a spus Buhari.

Ca în orice criză sau conflict, există destui oportuniști și profitori care se îmbogățesc în detrimentul publicului larg. În același timp, se pune întrebarea dacă Ucraina are într-adevăr nevoie de atâtea arme câte sunt furnizate de către Occident.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading