Prin noua fabrică Bosch din Dresda, Europa vrea sa devină un jucător pe piața semiconductorilor

by | 9 Jun 2021 | Extern

Compania germană de inginerie și tehnologie Bosch a deschis o nouă fabrică de semiconductori, complet conectată cu tehnologia mobilă 5G. Unitatea de producție a fost finanțată cu 140 de milioane EUR ca parte a unui proiect comun european.

„O nouă eră a microelectronicii începe astăzi la Dresda”, a declarat ministrul Economiei Peter Altmaier, prezentând investiția drept „un semnal clar pentru viitorul Germaniei și al Saxoniei și o expresie a expertizei remarcabile în cercetare și a forței inovatoare din cadrul clusterului de microelectronică Silicon Saxony . ”

„Este necesară o industrie microelectronică puternică în Germania, astfel încât să fim în fruntea viitoarelor tehnologii precum 5G, inteligență artificială, conducere automată”, a adăugat el.

Bosch a investit în total aproximativ 1 miliard de euro în locația de înaltă tehnologie – cea mai mare investiție unică din istoria de 130 de ani a companiei.

„Cu ajutorul inteligenței artificiale, ducem producția de semiconductori la un nou nivel în Dresda”, a declarat directorul general Bosch, Volkmar Denner, adăugând că vrea să stabilească „noi standarde în producția de cipuri” odată cu proiectul.

În plus, construcția a fost finanțată cu 140 de milioane EUR ca „Proiect important de interes european comun” (IPCEI) privind microelectronica – un proiect comun lansat de Germania, Franța, Italia, Austria și Marea Britanie pentru a menține și a dezvolta în continuare competențele europene și know-how în domeniul microelectronicii.

IPCEI are un fond de finanțare de 1,9 miliarde EUR, cu 32 de companii europene implicate în proiect.

Primele cipuri de computer vor părăsi producția în iulie, cu jumătate de an mai devreme decât era planificat, în timp ce producția de cipuri pentru industria auto va începe în septembrie.

Acest lucru ar putea fi o ușurare pentru mulți producători de automobile și producători de electronice care se confruntă în prezent cu o lipsă de cipuri de pe piață, cauzată parțial din cauza creșterii cererii de notebook-uri și a altor tipuri de tehnologii informatice în timpul pandemiei.

Industria semiconductorilor din Europa este mult în urmă

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru afaceri digitale, Margrethe Vestager, a subliniat recent importanța semiconductoarelor pentru „consolidarea competitivității Europei ca leagăn pentru inovații de ultimă generație”. Ea a lăudat, de asemenea, rezultatele excelente care pot fi obținute atunci când „industria și autoritățile publice își unesc forțele”.

Interesul pentru extinderea industriei semiconductoarelor a atins recent un maxim în UE

Cu toate acestea, industria se luptă în ultimele trei decenii. Ponderea producătorilor europeni în producția globală a scăzut de la 44% în 1990 la 9% în 2020, arată un raport al Asociației Industriei Semiconductoarelor.

Concurența din Asia a atras antreprenori din întreaga lume cu costuri de producție reduse, ceea ce a dus la un exod masiv al industriei europene a semiconductorilor. Niciunul dintre cei mai mari trei producători de semiconductori din Europa – STM, Infineon și NXP – nu intră în prezent în top 10 mondial.

Cu toate acestea, microprocesoarele rămân esențiale pentru vehiculele conectate, internetul, calculul de înaltă performanță și inteligența artificială – toate sectoare foarte importante pentru UE în era digitală.

Declinul industriei semiconductoarelor din Europa duce la dependențe mari de producătorii din Asia. Cu toate acestea, blocajele globale de aprovizionare și problemele legate de lanțurile de aprovizionare duc acum la pierderi pe scară largă de producție în diferite industrii, inclusiv în industria auto.

Problema a atins astfel de proporții, încât Altmaier a apelat direct la omologul său taiwanez, ministrul economiei Wang Mei-Hua, pentru a-și asigura aprovizionarea suplimentară pentru industria auto germană.

Cum încearcă UE să recupereze terenul pierdut

UE a recunoscut deja problema și încearcă să inverseze tendința. În DigitalCompass publicat în martie, Comisia și-a stabilit ținta creșterii cotei de piață a blocului mai mult decât dublă.

Până în 2030, semiconductorii avansați și durabili din Europa ar trebui „să reprezinte cel puțin 20% din producția mondială”, afirmă Digital Compass.

De asemenea, Comisia Europeană intenționează să lanseze o alianță europeană pentru procesoare și tehnologii de semiconductoare în următoarele luni pentru a reduce dependența industriei de producătorii asiatici de semiconductori și pentru a atrage mai mulți investitori, conform strategiei industriale a UE reînnoită în mai.

În decembrie anul trecut, 22 de țări ale UE au emis, de asemenea, o declarație comună pentru extinderea cooperării în domeniul tehnologiei procesorului și a semiconductorilor.

Declarația își propune mai ales să genereze sinergii între diversele inițiative naționale de cercetare și investiții și să creeze condiții pentru următoarea generație de procesoare și semiconductori, pentru a asigura UE un rol de lider în industria 4.0.

Această schimbare trebuie realizată cu ajutorul fondului de redresare al UE, din care 20% urmează să fie investit în transformarea digitală. În următorii doi-trei ani, acest lucru se va ridica deja la 145 miliarde EUR.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading