Programele-pilot privind săptămâna de muncă de patru zile pentru angajații din sistemul bugetar, testate în Islanda, au fost un „succes răsunător” și i-au făcut pe numeroși angajați să opteze pentru un program mai scurt. Cel puțin așa arată rezultatele studiile în cadrul cărora muncitorii au fost plătiți cu aceeași sumă de bani pentru mai puține ore de muncă, realizate între anii 2015 și 2019. Potrivit acestora, în majoritatea companiilor productivitatea a rămas la același nivel sau chiar s-a îmbunătățit.

Mai multe testări similare au loc în prezent în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat companiilor din țară să implementeze acest sistem cu 3 zile libere în timpul săptămânii.

Programul a fost organizat de către consiliul local din Reykjavik în parteneriat cu guvernul naţional şi a inclus peste 2.500 de angajaţi, aproximativ 1% din populaţia totală a Islandei. Mulţi dintre aceştia au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una cu 35 ori 36 de ore, confrom BBC.


Mai multe tipuri de organizații au participat la teste, inclusiv grădinițe, spitale, servicii de asistență socială și administrația publică. Multe dintre acestea au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore, potrivit cercetătorilor de la think tank-ul britanic Autonomy și de la Asociația pentru Democrație Sustenabilă din Islanda.

Programul a determinat sindicatele din Islanda să negocieze din nou majoritatea contractelor de muncă, iar în prezent 86% din numărul total de angajaţi din Islanda fie lucrează mai puţine ore pentru acelaşi salariu, fie vor căpăta dreptul de a o face în viitorul apropiat.

Persoanele incluse în program au spus că s-au simţit mai puţin stresate, considerând că sănătatea şi echilibrul dintre muncă şi viaţa personală s-au îmbunătăţit semnificativ.